SC&BD-investering Kobo Hub wint prijs Beste Accelerator Programma van Centraal-Afrika 2021

Kobo Hub, een Congolees platform dat startups en jonge bedrijven in de Democratische Republiek Congo (DRC) ondersteunt, heeft een prijs ontvangen voor hun acceleratieprogramma. De Global Start-up Awards (GSA) brengen high-impact startups en investeerders die zich inzetten voor vooruitgang en innovatie uit meer dan 100 landen samen, om de gemeenschap van ondernemers te versterken.

Kobo Hub ondersteunt startups in hun groeiproces door het aanbieden van een netwerk van multidisciplinaire experts. Daarnaast faciliteren ze toegang tot de kennis, middelen en infrastructuur die essentieel zijn voor het succes en de groei van startups. Kobo Hub heeft de prijs ontvangen voor het beste acceleratie-/incubatieprogramma in Centraal-Afrika dat ondernemers in staat stelt de groei van hun innovatieve bedrijven te bevorderen door middel van kennis, netwerken en expertise.

Team Kobo Hub platform in Congo voor startups
Beeld: ©Kobo Hub
DGGF feliciteert Kobo Hub met het winnen van de prijs en met de erkenning als opkomende speler in het lokale innovatie-ecosysteem!

Business accelerator in de DRC

In de DRC wordt de groei van jonge, dynamische bedrijven al in een vroeg stadium beperkt door zwakke bedrijfsmodellen, beperkte uitvoeringscapaciteit en gebrek aan startfinanciering. Kobo Hub speelt hierop in door, via hun accelerator programma, de Kobo Academy, en het aanbieden van werkruimte, een innovatief ecosysteem voor ondernemerschap te ontwikkelen. Met de DGGF Mentor Ondersteuning, aangeboden door de SC&BD-faciliteit in 2019, heeft het jonge team van Kobo Hub - opgericht in 2018 - hun waard propositie in het ecosysteem kunnen verfijnen. Daarnaast is het bedrijfsmodel verder ontwikkeld waardoor de groei van lokale, dynamische ondernemingen in een vroeg stadium kon worden versneld. In 2021 werd Kobo Hub onderdeel van DGGF's Incubatie Ecosysteem Support Programma en krijgt het ondersteuning bij het verder ontwikkelen van een efficiënt accelerator programma met een portfolio van in DRC gevestigde early-stage ondernemingen.

Kobo Hub investeert niet rechtstreeks in startups, maar verbetert de opbouw van relevante vaardigheden om van een startup een echt bedrijf te kunnen maken. Dit wordt gedaan door een op maat gemaakt programma met trainingen, workshops, coaching, mentoring en expertise-ondersteuning op het gebied van management, commercie, marketing, en het opdoen van technische en juridische kennis. Daarnaast is toegang tot deskundige en betrouwbare bronnen, netwerken en bekendheid van cruciaal belang voor het ontwikkelen van besluitvaardigheid en het worden van een succesvolle ondernemer.

Empowerment toonaangevende innovators

De Global Startup Awards zoekt naar ‘Afrika's toonaangevende innovators met oplossingen die de kwaliteit van leven van Afrikanen vergemakkelijkt, verbetert, industrialiseert en onderhoud’. In 2018 werden de Central Africa Start-up Awards gelanceerd om impactvolle, innovatie ondernemers in de regio te belonen en te ondersteunen. GSA richt zich voornamelijk op de onderwerpen ecologische duurzaamheid, economische groei, technologie en innovatie, en samenwerking. GSA identificeert en beloont veelbelovende startende bedrijven, opkomende innovatieve leiders, technische startups en ondernemers die innovatieve oplossingen bieden voor sociaaleconomische uitdagingen in Afrika. Het ontvangen van een prijs biedt startups een podium, toegang tot nieuwe markten en verbindt ze met een wereldwijd netwerk van innovatie-ecosystemen en toonaangevende investeerders.