In opkomst: een rijzende ster tussen de fossiele reuzen

SolarNow, een onderneming van DGGF-investering Novastar, leverde aanvankelijk energie aan lokale gemeenschappen en boeren, maar biedt momenteel zonne-energie aan meer dan 50.000 huishoudens, grote bedrijven, ziekenhuizen, scholen en andere publieke organisaties, waaronder de Nederlandse ambassade. Het bedrijf is opgericht in 2011 en wil duurzame en betaalbare energie leveren in Oost-Afrika door middel van zonnepanelen en financieringsoplossingen. Daartoe heeft het ongeveer 70 vestigingen opgezet in Oeganda en Kenia, met het hoofdkantoor in de Oegandese hoofdstad Kampala.  

Kansen in zonne-energie

Aangezien Afrika slechts goed is voor 2% van de totale wereldwijde investeringen in circulaire energie, heeft SolarNow een belangrijke regionale impact. Het bedrijf is in een markt gestapt waar de stijgende prijzen van fossiele brandstoffen en de duurzaamheidstransitie de behoefte aan schone energie versterken, terwijl circulaire energie kansen en een groot potentieel voor het Afrikaanse continent laten zien. De kansen omvatten een grote meerderheid aan zonne-, wind-, waterkracht- en geothermische bronnen, naast een overvloed aan grondstoffen die nodig zijn voor de productie van duurzame technologieën zoals windmolens en batterijen. De laatste jaren zijn de kosten van duurzame energie aanzienlijk gedaald, waarbij de kosten van zonne-energie zelfs een daling van 82% laten zien in 2020. Bovendien, is toetreding in het topsegment van de zonne-energiemarkt lastig en zijn daar al diverse kleine ondernemers actief. Het middensegment, waarin SolarNow opereert, is toegankelijker

SolarNow levert zonne-energie in Oost-Afrika
Beeld: Novastar Ventures

Impact door productief gebruik van energie

SolarNow begon met een op commissie gebaseerd bedrijfsmodel door zonnekits te verkopen aan lokale huishoudens en richt zich sinds 2020 ook op bedrijven. Een drijvende factor voor het bedrijfsmodel van SolarNow is het concept van ‘productief gebruik van energie’ dat erop gericht is inkomsten en productiviteitsgroei te creëren en tegelijkertijd de kosten te verlagen. Voorbeelden hiervan zijn hogere landbouwopbrengsten en lagere elektriciteits- of brandstofkosten. SolarNow streeft naar productiviteitsoptimalisatie door een concurrerend product aan te bieden aan woningen, bedrijven en de landbouw, dat een oplossing biedt voor de lokale off-grid infrastructuur en waarvan wordt beweerd dat het de aanschafkosten in vier jaar terugverdient. Verdere succesfactoren zijn de aangekondigde service, betrouwbaarheid en flexibele betalingsmogelijkheden.

Daardoor is het ooit kleine bedrijf uitgegroeid tot meer dan 900 werknemers en heeft het de uitstoot van broeikasgassen al met 210.000 ton verminderd. Bovendien heeft SolarNow de People's Choice Award gewonnen in de categorie ‘Consumer choice solar power serviceprovider for the whole country of Uganda’, een van de meest gerenommeerde business awards in Oeganda.  Naast de milieueffecten genereert SolarNow impact voor de lokale landbouw, voedselzekerheid, bedrijven en huishoudens. Daarom zijn niet alleen haar missie maar ook haar effecten afgestemd op het Duurzame Ontwikkelings Doel nummer 7 (SDG7): Toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen tegen 2030.

Financiering

SolarNow heeft investeringen ontvangen van Novastar Ventures East Africa Fund. Novastar is al lange tijd onderdeel van het DGGF portfolio, waaronder met zowel het Novastar Fund I sinds 2015, als met het Novastar Fund II, dat sinds 2018 deel uitmaakt van de portefeuille van DGGF.