Een Digitale Transformatiestrategie in de Palestijnse Gebieden

Politieke instabiliteit, economische onzekerheid, beperkte toegang tot financiering en markten, en ongunstige regelgeving kenmerken het fragiele macro-economische en politieke landschap van de Palestijnse gebieden. Toch wordt er in deze uitdagende omgeving aan een betere toekomst gewerkt door jonge, veelbelovende ondernemers die hun eigen bedrijf opzetten en deze verder ontwikkelen. NGO FATEN (Palestine for Credit and Development) is in 2017 toegetreden tot het DGGF-portfolio en biedt financieringsoplossingen voor kleinschalige ondernemingen en micro-ondernemers met een duidelijke motivatie: "We helpen mensen zodat zij zichzelf kunnen helpen".

FATEN - A Digital Transformation Journey in the Palestinian Territories
Beeld: ©FATEN / FATEN

Financiële producten op maat 

FATEN verbetert het aanbod van financiële diensten in de Palestijnse gebieden door leningen te verstrekken aan micro-ondernemers, kleine, en middelgrote projecten in verschillende economische sectoren. Sinds haar oprichting focust FATEN zich op het aanbieden van financiële diensten aan de minderbedeelden. De meeste klanten zijn vrouwen en individuen uit gemarginaliseerde gemeenschappen, met een groot bereik in vluchtelingenkampen en geïsoleerde, landelijke gebieden. Het financieringsaanbod van FATEN is afgestemd op de behoeften van de samenleving en bestaat uit leningen voor kleine bedrijven, landbouw- en sociale leningen en, recentelijk, een Covid-19 noodfonds. FATEN zet zich in voor de emancipatie van vrouwen in economische en sociale zin door 'Vrouwen Leningen' aan te bieden. Deze leningen hebben zowel ongecompliceerde voorwaarden als een lage rente en dragen bij aan het verlagen van de financiële afhankelijkheid van hun mannelijke familieleden.

Een digitale transformatiestrategie

Het leveren van financiële diensten in de Palestijnse gebieden is een grote uitdaging. FATEN werkt hard om bij te blijven met financiële informatie- en technologische ontwikkelingen en om een data gedreven organisatie te worden. Het ondersteunen bij de integratie van micro-ondernemers, kleine, en middelgrote bedrijven in de bredere digitale economie is het doel van de ontwikkeling van deze digitale strategie. Als onderdeel van Technical assistance van de DGGF's SC&BD-faciliteit heeft het adviesbureau PHB Development in nauwe samenwerking met FATEN gewerkt. Het doel van de samenwerking was het identificeren van prioriteitsgebieden voor een digitale transformatiestrategie met concrete actiepunten voor digitalisering van diensten en producten.

Palestine for Credit and Development 

FATEN maakt sinds 2017 deel uit van het portfolio van DGGF toen DGGF een lening van $ 5 miljoen verstrekte. Daarbij heeft FATEN in 2020-2021 Technical assistance ontvangen van de SC&BD-faciliteit. FATEN is de grootste microfinancieringsinstelling actief in de Palestijnse Gebieden en heeft meer dan 26.000 klanten en 37 vestigingen verspreid over het gebied. FATEN draagt bij aan economische ontwikkeling door nieuwe banen te creëren en armoede en werkloosheid terug te dringen.

Het verhaal van FATEN is ook te vinden in de DGGF Impact Nieuwsbrief van augustus 2021. Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van DGGF? Klik hier om u aan te melden voor de DGGF Impact Nieuwsbrief.