Nederlandse powertools in meer dan 40 landen te krijgen

Ferm is een Nederlandse fabrikant van powertools en bestaat al sinds 1965. In Nederland bestaat de doelgroep vooral uit klussers. Voor professionele powertools ligt de markt voor Ferm met name in het buitenland. Vooral buiten West-Europa gaat Ferm - met hun professionele lijn - succesvol de concurrentie aan met grote merken, zoals Bosch en Makita.

Video: bekijk het interview met Thomas Mentink - CFO van Ferm NL - en Sandeep Patel - Hoofd Operations van Ferm India.

Ferm gaat met succes de concurrentie aan met professionele lijn

Thomas Mentink - Financial Director: "Alle machines worden in Nederland ontwikkeld en ontworpen, maar de fabricage van de tools is in China. Dit doen wij al sinds 1988. Hierdoor hebben we in de afgelopen 30 jaar een goede relatie met onze Chinese leveranciers opgebouwd."

Training, coaching en aftersales

Michiel Koelen - Global Commercial Director - licht toe: "We maken zoveel mogelijk gebruik van exclusieve distributeurs, die ook een langetermijnvisie op de samenwerking hebben. Natuurlijk concurreren we op prijs. Maar daarnaast gaat het bij ons ook om training en coaching voor de distributeurs. Ook is aftersales in het verkoopproces voor ons een heel belangrijk element. De distributeurs regelen zelf de reparaties, maar wij moeten ervoor zorgen dat er altijd reserve-onderdelen verkrijgbaar zijn. Zo kunnen de lokale afnemers snel weer aan de slag."

Steun van DGGF

In de afgelopen jaren heeft Ferm voor diverse transacties in India, Kenia en Vietnam gebruik gemaakt van  et Dutch Good Growth Fund (DGGF). Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt deze regeling mogelijk. DGGF is onder andere voor de export van kapitaalgoederen naar landen die doorgaans lastiger zijn om te financieren.

Mentink: "Voor onze bank waren deze transacties niet groot genoeg om de wissels te verdisconteren. Omdat zij ons niet konden helpen, hebben zij ons gewezen op de mogelijkheden via DGGF. Zo zijn we uiteindelijk bij Atradius Dutch State Business gekomen. Dit was voor ons heel waardevol. Hierdoor konden we leveren aan distributeurs die we anders niet hadden kunnen bereiken."

DGGF praktijkverhaal Ferm

Extra werkgelegenheid

"De transacties die met DGGF zijn gerealiseerd, zorgen bij de lokale distributeurs voor extra werkgelegenheid. Dit loopt in Vietnam en India wel op tot wel 25 fte’s per land. Daarnaast worden trainingen opgezet voor de medewerkers van onze distributeurs. Hier gaan we in op de techniek van de producten en we gaan deze uitgebreid testen en oefenen. We leggen uit welke onderdelen het snelst slijten en hoe deze kunnen worden vervangen. Zo weten we ook zeker dat de lokale service de gewenste standaard heeft.”

Impact coronavirus

Ook Ferm heeft natuurlijk in deze bijzondere tijd met de impact van het coronavirus te maken. Mentink vertelt: "De lockdown was in China direct gekoppeld aan Chinees nieuwjaar en daarna mochten de schepen met goederen de haven niet uit. Maar na ongeveer 6 weken werd de export vanuit China gelukkig weer hervat."

In India mocht FERM, ondanks de lockdown, bepaalde producten zoals hogedrukreinigers, wel blijven leveren. Inmiddels geldt dit weer voor alle producten. Mentink: "In de Afrikaanse landen heeft de strenge lockdown nog veel meer impact. De effecten hiervan zijn waarschijnlijk pas later dit jaar zichtbaar. We hopen echter dat in de 2e helft van het jaar de consumenten prijsbewuster zullen zijn en daardoor de interesse in onze producten groeit."