Nederlandse Startup pitcht bij UN over Black Soldier Fly maden

In 2018 heeft Marula Agribusiness ondersteuning ontvangen van DGGF Technische Assistentie. Hiermee konden ze een jaar lang Black Soldier Fly maden kweken in Oeganda en zo hun businesscase valideren. Nu 10 maanden later werkt Marula onder de naam ProTeen. En gaan ze pitchen bij de United Nations in New York om kans te maken op $ 1 miljoen startkapitaal voor hun scale-up.

Kweken black solder fly larve

Maden? Ja zeker!

Tommie Hooft van Huysduynen trok 3 jaar geleden naar Oeganda om daar jongeren te betrekken in de landbouwsector. Hij merkte al snel dat veel boeren geen kippen meer hielden door een tekort aan betaalbaar diervoeder. Alleen al in Oeganda zijn er 30 miljoen boeren, die op zoek zijn naar alternatieven om hun kippen, varkens en vissen eten te geven. Nu kweekt hij de Black Soldier Fly larve en maakt van organisch afval duurzame proteïne voor diervoeder.

ProTeen circular

Pitchen voor Bill Clinton

Afgelopen zomer heeft Tommie samen met de 2 andere bestuurders, Ludivine en Allessandra deelgenomen aan de zogenaamde Hult prijs. Een 5 weken accelerator programma met als einddoel te mogen pitchen bij de United Nations in New York. Van de 250.000 deelnemers wereldwijd is ProTeen nu 1 van de laatste 6 deelnemers.

Zaterdag 14 september 2019 krijgen zij de kans de jury met onder ander Bill Clinton te overtuigen van de businesscase van ProTeen. Het thema van de Hult prijs is dit jaar: "For Us, by Us: Creating 10.000 meaningful jobs for youth around the world."

Positieve impact biedt jongeren toekomst

Door de ondersteuning vanuit DGGF kan ProTeen nu aantonen dat ze een positieve impact maken. Niet alleen bieden ze jongeren een toekomst door veel banen te creëren. Ook kunnen boeren zo hun kippen houden en zal er geen voedselbron wegvallen voor de bevolking.

Do it yourself-kits

Hun strategie voor de toekomst is tweeledig. Aan de ene kant verkopen ze 'Do it yourself-kits' aan boeren die dan zelf maden kunnen kweken als diervoeder. Aan de andere kant starten ze 'city farms', waar jongeren uit de steden kunnen werken. Ook zullen ze daar het organische afval uit de stad als bron gebruiken om de maden te voeren. Een volledig circulair business concept.

Het Dutch Good Growth Fund (DGGF)

De Nederlandse overheid stimuleert het bedrijfsleven met het uitbreiden van haar kennis en kunde naar ontwikkelingslanden. DGGF helpt Nederlandse ondernemers met expansie in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Ze ondersteunt met subsidies, leningen, garanties en exportfinanciering of verzekering tegen kredietrisico’s.

Meer informatie

Ook internationale ambities? Lees meer over dit fonds en de landen waar DGGF wordt toegepast via de DGGF-landenlijst.

Meer weten over We are ProTeen en haar complete verhaal? Bekijk de website van We are ProTeen.