Financieringstekort voor mkb in Oeganda wordt overbrugd door samenwerking met lokale investeerders

“Lokale investeerders (zogenoemde ‘local business angels’) brengen lokale kennis, middelen en netwerken die geen enkel investeringsteam alleen heeft,” zegt Roeland Donckers, oprichter van iungo capital. Het was deze unieke investeringsstrategie die het DGGF overtuigde om in 2016 de eerste startkapitaal investeerder van iungo capital te worden. Door iungo capital te ondersteunen, helpt DGGF het mkb in Oeganda om hun groei ambities waar te maken en worden naar verwachting meer dan 200 banen gecreëerd.

 

Photo: iungo capital
©iungo capital

Een co-investeringsstrategie om de groei van kleine ondernemingen in Oost Afrika te versnellen

Iungo capital investeert in mkb dat anders niet de financiering kan rond krijgen die het nodig heeft om te groeien. Het type investeringen dat zij zoeken, bedrijven met een financieringsbehoefte van USD 50.000 tot USD 500.000, wordt vaak gezien als kostbaar en te risicovol. Samen met business partner Steven Lee, heeft Roeland iungo (Latijn voor ‘overbruggen’) capital opgericht in 2016, met als doel om het financieringstekort voor mkb in Oost Afrika te overbruggen. Om dit voor elkaar te krijgen betrekt iungo capital lokale investeerders (‘local angels’) via een co-investeringsstructuur.

Deze co-investering met ‘local angels’ is succesvol: “Zij brengen 5-20% van de investering in en doen 5-20% van het werk.” De ‘local angels’ verminderen niet alleen de kosten voor iungo capital, maar ook de risico’s. “De bedrijven waar we in investeren doen niet alleen zaken met ons, een buitenlandse investeerder, maar ook met mensen die gerespecteerd worden in hun lokale gemeenschap.” Dit zorgt ervoor dat ze meer bereid zijn hun financiële verplichtingen na te komen.
 

Ondersteuning van DGGF’s Seed Capital & Business Development (SC&BD) programma

Iungo capital heeft tot nu toe in 8 bedrijven geïnvesteerd, en verwacht de komende jaren in nog eens 50 bedrijven in Oeganda, Kenia en Rwanda te investeren. “Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder de steun van DGGF aan het begin, die ons geholpen heeft om het portfolio en track record op te bouwen”, vertelt Roeland. DGGF’s Seed Capital & Business Development (SC&BD) programma heeft iungo capital in het bijzonder geholpen om de pilot van het innovatieve co-investeringsmodel te starten. Het initiatief is midden 2018 doorgegroeid tot een volwaardig investeringsvehikel en streeft naar een grootte van USD 10 miljoen voor het einde van 2019.
 
Wil je meer weten over hoe DGGF lokaal ondernemerschap stimuleert in opkomende markten? Lees dan het DGGF impact rapport.