Nieuwe afvalcollectie- en sorteercentra in India dankzij Nederlands ondernemersfonds

In India is afval, de verwerking ervan en het werken met afval nog ver verwijderd van de gebruiken en voordelen die wij in Nederland kennen. Met milieuvervuiling en grote afvalbergen tot gevolg. Sweep Smart brengt dankzij het ondernemersfonds DGGF daar verandering in. Met de inbreng van Nederlandse kennis over afvalbeheer, technologie en innovatie worden er grote stappen gemaakt in de gemeentelijke afvalverwerking.

afvalverkingsbedrijf in India

Verlies in geluk veranderen

SweepSmart is een Nederlands-Indiase sociale onderneming in het aanbieden van oplossingen voor afvalverwijdering aan gemeenten en bedrijven in opkomende - en ontwikkelingslanden. Dit gebaseerd op Europese principes voor afvalbeheer en afgestemd op de lokale context.

“We zijn een tijd geleden een pilot gestart met 2 afvalcollectie- en sorteercentra. Dit kon met ondersteuning van de Nederlandse overheid via DGGF, samen met de lokale Indiase overheid en NGO’s. De pilot heeft geleid tot een commercieel contract met lokale Indiase gemeenten voor een uitbreiding naar 10 volwaardige centra. Hiermee gaan we verlies in geluk omzetten.”, aldus Silvia de Vaan van Sweep Smart.

Afvalberg in India

Van wonen op een afvalberg naar een afvalsorteercentrum

Het verhaal begint in Bangalore, Bruhat Bengaluru Mahangara Pallike, waar de gemeente overschakelde op een gecentraliseerde wijze van verzameling naar een gedecentraliseerde.

Dry Waste Collection Centres (DWCC) werden opgericht in de stad om producten te inzamelen met een lage of zonder waarde en die recyclebaar waren. Momenteel beheren afvalverkopers en schroothandelaars, niet-gouvernementele organisaties en soms particuliere bedrijven deze centra.

Silvia de Vaan van Sweep Smart vervolgd: “De centra moeten functioneren als micro-ondernemingen. Ze werken met eerlijke afvalhandelsprijzen en doen aan afvalbeheer. Ook moeten ze werkgelegenheid creëren voor vaste en informele afvalinzamelaars. Hiermee los je niet alleen het probleem van afvalverwerking op maar creëer je ook eerlijke werkgelegenheid”.

afval sorteercentrum India

Een volgende stap mede door subsidie via DGGF-TA

Door de positieve resultaten van de pilot én daarmee de overheidsopdracht voor de uitbreiding is een aanvullend subsidietraject gestart met Sweep Smart. Daar waar deuren bij andere instanties, banken en instellingen gesloten bleven, bood DGGF-TA van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) uitkomst. Sweep Smart kan hiermee nu haar volgende stap zetten.

Het Dutch Good Growth Fund (DGGF)
De Nederlandse overheid stimuleert het bedrijfsleven met het uitbreiden van haar kennis en kunde naar ontwikkelingslanden. DGGF helpt Nederlandse ondernemers met expansie in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Ze ondersteunt met subsidies, leningen, garanties en exportfinanciering of verzekering tegen kredietrisico’s.

Meer informatie

Ook internationale ambities? Check hier de mogelijkheden: Regelhulp Internationaal Ondernemen
Lees meer over dit fonds en de landen waar DGGF wordt toegepast via de DGGF-landenlijst.

Meer weten over Sweep Smart en haar complete verhaal? Bekijk de website van Sweep Smart