Nederlands ondernemersfonds verbetert Senegalese voedselketen

Het akkerbouwbedrijf Franzen Landbouw in het Zuid-Hollandse Dirksland exporteert onder meer aardappelen en uien naar West-Afrika. Om in te spelen op de groeiende vraag, start het bedrijf met hulp van het Dutch Good Growth Fund nu ook een akkerbouwbedrijf in Senegal. Dit zorgt voor voedselzekerheid en voedselveiligheid in de regio.

uienproductie in Senegal

In het telen en verwerken van aardappelen en uien is de Nederlandse kennis en knowhow van grote waarde. Met zijn akkerbouwbedrijf in Senegal draagt Franzen Afrika BV bij aan voedsel, werkgelegenheid en kennisoverdracht.

Vanaf de grond af opbouwen

Met het oprichten van een akkerbouwbedrijf alleen ben je er niet. Er worden lokale werknemers geworven die scholing krijgen in het telen, oogsten, verpakken en de hygiëne van producten. Ze leren groenten te telen volgens Europese standaarden en kunnen deze kennis ook toepassen op de eigen teelt.

Werkgelegenheid zorgt voor lokale betrokkenheid

De investering zorgt voor lokale betrokkenheid, omdat er ruim 200 arbeidsplaatsen worden gecreëerd. De meerderheid daarvan wordt ingevuld door vrouwen.

Lokale productie voor de hele regio

Op circa 100 hectare in Senegal worden aardappelen en uien geteeld voor regionale consumptie. Deze worden in Senegal opgeslagen in koelcellen. Hierdoor is de kwaliteit van de producten langer gegarandeerd.

DGGF maakt uitbreiding mogelijk

Franzen heeft voor uitbreiding naar Senegal financiering aangetrokken bij de huisbankier. Het Dutch Good Growth Fund heeft ook bijgedragen aan de totstandkoming van dit project. Dit ondernemersfonds van de overheid heeft namelijk ook een lening verstrekt én een garantie gegeven op de lening van de huisbank. Hierdoor kon Franzen Afrika BV zijn productielocatie in Senegal realiseren.

Dutch Good Growth Fund - DGGF

De Nederlandse overheid stimuleert het bedrijfsleven met het uitbreiden van haar kennis en kunde naar ontwikkelingslanden. Het Dutch Good Growth Fund (DGGF) helpt Nederlandse ondernemers met ondernemen in ontwikkelingslanden en opkomende markten met een financiering of verzekering tegen kredietrisico’s. Senegal is een van de landen die in aanmerking komt voor DGGF voor Nederlandse ondernemers.

Ook internationale ambities? Check hier de mogelijkheden: Regelhulp Internationaal Ondernemen
Lees meer over het fonds en de DGGF-landenlijst.