We zijn verheugd om de publicatie van de DGGF Klimaat Porfolioassessment aan te kondigen. Deze studie werpt een helder licht op de gevolgen van klimaatverandering voor bedrijven en gemeenschappen in ontwikkelingslanden. Thema’s zoals voedselonzekerheid, verlies aan biodiversiteit, economische instabiliteit en de kwetsbaarheid van bestaansmiddelen komen duidelijk naar voren. Tegelijkertijd laat het onderzoek zien dat er ook kansen liggen—zoals het verlagen van kosten, verbeteren van toegang tot energie, optimaliseren van bedrijfsvoering en het vergroten van toegang tot financiering.

Beeld: © DGGF

Het Dutch Good Growth Fund – Financieren lokaal mkb (DGGF) zet zich actief in om haar investees te ondersteunen bij het beperken van klimaatimpact en het versterken van hun weerbaarheid tegen klimaatverandering, met behoud van ondernemerschap. In het kader van deze inzet iseen klimaat-portfolioassessment uitgevoerd onder vier DGGF-investees en dertien van hun portefeuillebedrijven. De studie bracht op systematische wijze de klimaatrisico’s, behoeften en oplossingsrichtingen in kaart die essentieel zijn voor effectieve klimaatgerichte bedrijfsontwikkeling en financiering binnen het mkb.

Belangrijkste inzichten

  • Hoewel het klimaatbewustzijn op fondsniveau momenteel nog beperkt is, is er een sterke bereidheid om gebruik te maken van technische ondersteuning (TA).
  • Er is aanzienlijke behoefte aan bedrijfsontwikkelingsondersteuning (BDS) om het beheer van broeikasgasemissies en klimaatrisico’s binnen portefeuillebedrijven te versterken. De gevolgen van klimaatverandering zijn nu al zichtbaar en voelbaar.
  • De inzet van technische assistentie en BDS moet zorgvuldig worden afgestemd op de specifieke behoeften, capaciteit en volwassenheid van de betrokken partijen, nog vóór de aanvraagfase.
  • BDS-trajecten zijn het meest effectief wanneer ze gericht zijn op bedrijven met duidelijke zakelijke behoeften en/of investeerdersvereisten, én met de motivatie en middelen om actief deel te nemen. Ook factoren zoals geografie, sector en investeringsfase spelen hierbij een cruciale rol.

Meer weten over de bevindingen en inzichten uit het rapport?

Bekijk dan hier het volledige rapport. Het bevat diepgaande analyses van klimaatrisico’s en -kansen, CO₂-voetafdrukken en strategieën voor energiereductie binnen de portefeuillebedrijven.

Meld je aan voor de webinar

Wil je dieper ingaan op de bevindingen uit het rapport? Neem dan deel aan onze webinar op 21 mei om 14:00 uur (CET). Tijdens deze interactieve sessie krijg je waardevolle inzichten en de kans om in gesprek te gaan met andere stakeholders binnen de mkb-financiering. We behandelen onder andere:

  • het belang van klimaatanalyses, waaronder klimaatvolwassenheid, energieverbruik en CO₂-reductie;
  • de belangrijkste uitdagingen én praktische oplossingen bij het uitvoeren van deze analyses;
  • kansen voor effectievere en klimaatvriendelijke financiering binnen het mkb.

Webinar details

Pak deze kans om je kennis over klimaatanalyses en -initiatieven te verdiepen, en ontdek hoe deze jouw onderneming kunnen versterken. We kijken ernaar uit je te verwelkomen!