Het ontketenen van de volgende AI-revolutie in Nepal: Fusemachines

Met een werkloosheidspercentage van ongeveer 50 procent op een bevolking van 29 miljoen, waarvan 64 procent jonger is dan 30 jaar, zijn de uitdagingen voor betere werkgelegenheid en economische groei in Nepal aanzienlijk. Hoewel naar schatting elk jaar meer dan 400.000 jonge Nepalezen de arbeidsmarkt betreden, belanden velen in het informele segment of emigreren ze vanwege gebrek aan toegang tot onderwijs en goede kansen (ILO).

Geïnspireerd om deze uitdagingen aan te gaan, werd in 2013 Fusemachines opgericht met haar hoofdvestiging in Kathmandu en het hoofdkantoor in New York. Door jonge ‘digital natives’ centraal te stellen, wil het bedrijf de overgang naar de adoptie van kunstmatige intelligentie (AI) in de Nepalese economie versnellen en getalenteerde Nepalese jongeren in staat stellen deel te nemen aan de wereldwijde digitale economie.

Mensen aan het werk op kantoor van Fuse Machines
Beeld: ©The Kathmandu Post

Wereldwijde vraag naar AI-talent

Ondanks geleidelijk herstel heeft de COVID-19-pandemie een grote impact gehad op de Nepalese economie. De beperkte werkgelegenheid versterkt het arbeidsprobleem in Nepal, met name onder jongeren. Tegelijkertijd doen er zich kansen voor; zo blijkt uit een recent onderzoek dat 52 procent van de Amerikaanse bedrijven hun AI-adoptie hebben versneld vanwege de pandemie. AI is geleidelijk het reguliere technologisch  domein aan het betreden, waarbij AI-enabled bedrijven in staat zijn om bedrijfsprocessen efficiënter in te richten en nieuwe producten en diensten te leveren.

Ook Fusemachines constateerde een wereldwijde vraag naar AI en een tekort aan technisch talent. Het bedrijf wil een oplossing bieden door een end-to-end platform te zijn voor bedrijven bij het aannemen, trainen en beheren van AI-talent. Fusemachines leidt medewerkers op en geeft AI-cursussen, waarbij ook jongeren in meer afgelegen gebieden en gemarginaliseerde gemeenschappen worden bereikt. Vervolgens bouwt het bedrijf gedistribueerde AI-teams uit een pool van hooggekwalificeerde ingenieurs. Ten slotte bieden ze, om bedrijven uit te rusten met het professionaliseren van hun AI-inspanningen, een 'AI Accelerator Kit', die systeemondersteuning en tools zoals toegang tot broncode omvat.

Fusemachines draagt bij aan het verkleinen van de werkloosheidskloof en het vergroten van de verdiensten en de carrièremogelijkheden voor jongeren.

Onderwijs en banen voor de toekomstige generaties van Nepal

Tegenwoordig heeft Fusemachines meer dan 300 medewerkers, waarvan bijna 40 procent vrouw en 95 procent Nepalees. In mei van dit jaar opende het bedrijf een nieuw kantoor van bijna 2800 vierkante meter in Kathmandu met een feestelijke inhuldiging waar veel hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de Amerikaanse ambassadeur in Nepal, aanwezig waren (zie afbeelding links).

Achter het succesverhaal van het streven van het bedrijf naar AI-adoptie ligt de visie om achtergestelde markten aan te boren met educatieve programma's voor jongeren. Naast de gebruikelijke werving en selectie wordt dit gerealiseerd door middel van het ‘AI-fellowship-programma', waarbij hooggekwalificeerde talenten worden aangenomen uit gemarginaliseerde gemeenschappen voor training. Op deze manier draagt ​​Fusemachines bij aan het verkleinen van de werkloosheidskloof en het vergroten van zowel de verdiensten als de carrièremogelijkheden voor jongeren.

Team van Fusemachines
Beeld: ©Fusemachines
Beeld links: inhuldiging nieuw kantoor in Kathmandu © Tech Aawaj | Beeld rechts: DGGF bezoekt FuseMachines © DGGF

Ambities voor uitbreiding en groei

Na in 2021 een keerpunt te hebben bereikt, heeft Fusemachines nu een nieuwe horizon. Door dit jaar 15 tot 20 miljoen dollar aan financiering binnen te halen zou het bedrijf groei kunnen versnellen door internationale uitbreiding, AI-platform ontwikkeling en directe verkopen. Dolma Impact Fund I, investeerder in het bedrijf sinds 2018 en hands-on supporter, heeft vertrouwen in hun groeipotentieel. DGGF heeft een langdurige samenwerking met Dolma: al in 2015 was DGGF onderdeel van de tweede close van het fonds. Dolma is het eerste private-equity fonds dat zich puur op het mkb in Nepal richt en kapitaal en expertise levert aan lokale groeibedrijven.