Truck it In uit Pakistan neemt eerste vrouwelijke vrachtwagenchauffeur in dienst

In 2021 haalden Pakistaanse startups in totaal meer dan 350 miljoen dollar op, een bedrag 5,5 keer hoger dan in 2020. Deze groei is veelbelovend en heeft de potentie de economie een boost te geven. Desondanks zijn er nog steeds structurele- en culturele uitdagingen voor de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt. Truck it In, een deelneming van SC&BD-klant i2i Ventures, werkt aan het bevorderen van diversiteit en inclusie, zowel in hun personeelsbestand als bij hun gebruikers. Onlangs trad de eerste vrouwelijke vrachtwagenchauffeur in dienst.

Truck it in Group medewerkers groepsfoto in Pakistan
Beeld: ©Truck it In

Efficiënt vrachtwagenvervoer voor bedrijven in Pakistan

Truck It In (TIN), gevestigd in Karachi, Pakistan, is een logistieke startup die verschepers en vrachtwagenchauffeurs met elkaar verbindt via haar online platform. Op het platform kunnen geregistreerde vrachtwagenchauffeurs zich inschrijven op zendingen tussen steden en deze vervolgens ook uitvoeren. Deze keuzevrijheid vergroot niet alleen hun autonomie en financiële zekerheid, maar verbetert ook de efficiënte van de zending. De startup, opgericht in 2021, overtrof onlangs regionale records door 13 miljoen dollar op te halen in een vroege investeringsronde: de grootste investering ooit in de vrachtwagen vervoerssector in de MENAP-regio (Midden-Oosten, Noord-Afrika en Pakistan).

Truck it In focust op diversiteit en inclusie. Het stimuleren van de arbeidsparticipatie van vrouwen kan een versneld effect van economische groei creëren in Pakistan.

Inclusie in een door mannen gedomineerde werkomgeving

TIN werkt continu aan het verbeteren van haar werving en selectie op het gebied van inclusie. De participatiegraad van vrouwen in de beroepsbevolking in Pakistan is erg laag (ongeveer 25 procent  1]), waardoor er een groot onbenut potentieel aan vrouwelijke arbeidskrachten is. Het stimuleren van de arbeidsparticipatie van vrouwen kan een versneld effect van economische groei creëren in Pakistan. Daarvoor moeten wel de oorzaken voor de lage arbeidsparticipatie van vrouwen worden weggenomen. Hieronder vallen sociale en religieuze normen, een gebrek aan toegang tot veilig vervoer en huishoudelijke verantwoordelijkheden [2]. TIN heeft hun aandeel vrouwelijke werknemers verhoogd tot 12 procent, waarvan ongeveer 38 procent een functie bekleedt in de bedrijfsvoering, een vakgebied dat een aantal van de meest hardnekkige trends van genderdiscriminatie laat zien volgens TIN. Het bedrijf heeft ook onlangs hun eerste vrouwelijke vrachtwagenchauffeur op hun platform ingewerkt.

[1] International Labour Organization, ILOSTAT database, 2022

[2] International Growth Centre, 2021

Veilige werkomgeving voor LHBTQ'ers

Een inclusieve omgeving betekent voor TIN ook het creëren van een veilige werkomgeving voor LHBTQ'ers. Het bedrijf viert onder andere Trans Visibility Day en neemt non-binaire werknemers aan. Een historische stap voorwaarts in een land en sector waarin het aannemen van LHBTQ-mensen "zeer ongebruikelijk” is, aldus Shan Choudhry, directeur Marketing en Partnerships.

Truck it In vrouwen aan het werk als truckchauffeur in Pakistan
Beeld: ©Truck it In

SC&BD-investering Invest2Innovate

DGGF's Seed Capital & Business Development (SC&BD) faciliteit ondersteunt sinds 2019 de pilotfase van het investeringsinitiatief van Invest2Innovate in Pakistan. Dit wordt gedaan met Technische Assistentie (TA) om hun processen te verfijnen, eerste deals te vinden en een fondspropositie te ontwikkelen voor toekomstige investeerders. Door hun investeringen bevordert i2i Ventures diversiteit, gelijkheid en inclusie in de bedrijven in hun portfolio. Daarnaast veranderen ze de status quo door een werkomgeving te creëren waarin vrouwen worden aangemoedigd om door mannen gedomineerde beroepen in te gaan.