'The Entrepreneur Stories - Internationale Vrouwendag editie': agribusiness in Madagaskar

Sinds 2014 zet het DGGF-onderdeel ‘Financieren lokaal mkb’ zich in voor een verbeterde toegang tot financiering voor de ‘missing middle’ in opkomende markten. In de afgelopen jaren zijn door deze inzet meer dan 45.358 banen ondersteund. Achter dit aantal gecreëerde banen schuilen de verhalen van inspirerende ondernemers die, met het vertrouwen en de steun van de DGGF-investeringsfondsen, in staat zijn geweest om banen te behouden en te creëren.

Maar, zij moedigen ook aan tot innovatie en stimuleren inclusieve economische groei, zelfs in de Covid-19-pandemie. De serie ‘The Entrepreneur Stories’ geeft een kijkje in de bedrijfs- en dagelijkse activiteiten van het door DGGF gefinancierd mkb. DGGF wijdt de maand maart aan vrouwelijk ondernemerschap, Internationale Vrouwendag en vrouwelijk leiderschap.

In deze maand over vrouwelijk ondernemerschap introduceren we Malala Rabenoro, oprichter van Soafiary, in de laatste editie van ‘The Entrepreneur Stories’.

Een toekomst voor boeren in Madagaskar

Soafiary is een maatschappelijk verantwoorde agribusiness gespecialiseerd in de inkoop, verwerking en commercialisering van granen (maïs, rijst) en peulvruchten (bonen, linzen en sojabonen). Malala Rabenoro richtte het bedrijf op in 2006 toen ze erachter kwam dat de boeren in de regio werden uitgebuit door inkopers en een te lage prijs kregen voor hun producten. Ze besloot het lot van deze boeren te veranderen en begon Soafiary; een verantwoord agrarisch bedrijf. In 2017 lanceerde Soafiary het SOADIO-ontwikkelingsproject dat kleine producenten opleidt en voorziet van landbouwapparatuur en inputs die nodig zijn om te produceren. Door deze vorm van contractlandbouw zorgen kleine producenten voor de bevoorrading van Soafiary en worden op deze manier opgenomen in de waardeketen van het bedrijf.

Maar, na de lancering van het ontwikkelingsproject ontbrak het Soafiary aan de juiste middelen om het project goed uit te voeren en de productiecapaciteit te verhogen. Dit is het moment waarop Investisseurs & Partenaires (I&P), onderdeel van de DGGF-beleggingsportefeuille, een samenwerking aanging met Soafiary. Deze samenwerking heeft onder andere als doel het bedrijf te ondersteunen bij certificerings- en standaardisatieprocessen, het verbeteren van het managementsysteem en het aangaan van strategische samenwerkingen met investeerders en derden.

Soafiary Madagascar
Beeld: ©Soafiary

Een drijvende kracht voor sociaaleconomische ontwikkeling

Soafiary ligt in de regio Vakinankaratra in Madagaskar, waar het analfabetisme en de armoede hoog zijn. De lokale bevolking leeft voornamelijk van zelfvoorzienende landbouw of veehouderij. Soafiary heeft als doel de lokale sociale en economische uitdagingen aan te gaan en heeft maatschappelijke betrokkenheid centraal staan ​​in haar bedrijfsmodel. Zo ondersteunt het bedrijf de boeren door ze kleine leningen aan te bieden, de opleiding van hun kinderen te betalen en de plaatselijke school lesmateriaal te schenken. Het bedrijf heeft bijna 200 mensen in dienst, waarvan 88 procent vrouw.

Malala Rabenoro: “Ik ben er trots op dat Soafiary een kracht is voor sociaaleconomische ontwikkeling in onze regio en in dit land”.

Investisseurs & Partenaires

Investisseurs & Partenaires is een Franse fondsbeheerder die zich inzet voor het promoten van duurzame en winstgevende kleine en middelgrote Afrikaanse bedrijven met een hoge lokale toegevoegde waarde. Het fonds heeft een brede doelstelling om gendergelijkheid in de formele mkb-sector in Sub-Sahara Afrika te bevorderen. Meer dan 40 procent van de nieuwe investeringen zijn mkb-bedrijven met een impact op vrouwen. Het I&P Afrique Entrepreneurs II (IPAE II) is in 2019 toegetreden tot de DGGF-beleggingsportefeuille.

Soafiary is de eerste investering van het fonds IPAE II in Madagaskar. IPAE II heeft nu zeven bedrijven in haar portefeuille, gericht op start-ups en mkb in de ontwikkelingsfase in Sub-Sahara Afrika.

Lees meer over I&P en Soafiary op hun website: www.ietp.com/en/company/soafiary