'The Entrepreneur Stories': ijsproductie voor de Oegandese visindustrie

Sinds 2014 zet het DGGF onderdeel ‘Financieren lokaal mkb’ zich in voor een verbeterde toegang tot financiering voor de ‘missing middle’ in opkomende markten. In de afgelopen jaren zijn door deze inzet meer dan 45.358 banen ondersteund. Achter dit aantal gecreëerde banen schuilen de verhalen van inspirerende ondernemers die, met het vertrouwen en de steun van de DGGF-investeringsfondsen, in staat zijn geweest om banen te behouden en te creëren. Maar, zij moedigen ook aan tot innovatie en stimuleren inclusieve economische groei, zelfs te midden van de Covid-19-pandemie. De serie ‘The Entrepreneur Stories’ geeft een kijkje in de bedrijfs- en dagelijkse activiteiten van het door DGGF gefinancierd mkb. Deze keer introduceren we Norman Batuma, directeur van Ice Industries Uganda Ltd.

Scherfijs voor de Oegandese visserijsector

Ice Industries is een producent van scherfijs (ook wel droogijs) voor de visserij en de horeca, het ijs wordt voornamelijk gebruikt om verse producten koud te houden. Toen Norman tien jaar geleden opmerkte dat lokale vissers ijs hard nodig hadden, zag hij potentie om grote hoeveelheden ijs te leveren tegen lage prijzen.

De visindustrie is van vitaal belang voor de economie van Oeganda aangezien het tienduizenden vissers en hun gezinnen van levensonderhoud voorziet en de distributie van vis stimuleert. Met een investering van het African Rivers Fund (ARF) kon Ice Industries oude machines vervangen voor gloednieuwe en een grotere permanente koeleenheid bouwen. Daarmee is de productie- en opslagcapaciteit verdubbeld. Norman: “Je hebt geduld nodig om een ​​bedrijf op te bouwen”. De toekomst van Ice Industries ziet er rooskleurig uit: het bedrijf is van plan het productieniveau van ijs te verhogen en bredere markten aan te boren.

Mannen aan het werk voor ijsproductie voor de Oegandese visindustrie.

Investeren in Afrika met XSML

Het African Rivers Fund, beheerd door fondsbeheerder XSML, richt zich op groeiende, kleine en middelgrote ondernemingen in de Centraal- en Oost-Afrikaanse regio. Specifiek in Angola, de Democratische Republiek Congo (DRC), Oeganda, de Republiek Congo en omringende landen. ARF onderscheidt zich door haar focus op mezzaninefinanciering in combinatie met hands-on bedrijfsadvies. Het fonds is vernoemd naar de twee grootste rivieren in Afrika: de Nijl en de Congo river die het potentieel van de Centraal- en Oost-Afrikaanse regio symboliseren. De eerste closing van het African Rivers Fund vond plaats in 2016 toen het fonds ook onderdeel van de DGGF-beleggingsportefeuille werd. Per Q1 2020 is meer dan 100% van het kapitaal van ARF geïnvesteerd in 28 bedrijven, verspreid over verschillende sectoren in meerdere landen.