'The Entrepreneur Stories': een essentiële bron van gezondheidszorg in Vietnam

Sinds 2014 zet het DGGF-onderdeel ‘Financieren lokaal mkb’ zich in voor een verbeterde toegang tot financiering voor de ‘missing middle’ in opkomende markten. In de afgelopen jaren zijn door deze inzet meer dan 45.358 banen ondersteund. Achter dit aantal gecreëerde banen schuilen de verhalen van inspirerende ondernemers die, met het vertrouwen en de steun van de DGGF-investeringsfondsen, in staat zijn geweest om banen te behouden en te creëren, innovatie aandrijven en inclusieve economische groei te stimuleren. Zelfs tijdens de Covid-19-pandemie.

De serie “The Entrepreneur Stories” geeft een kijkje in de bedrijfs- en dagelijkse activiteiten van de door het DGGF gefinancierde mkb. Deze keer introduceren we Truong Hoang Thanh Truc, medeoprichter van Trung Son Pharma.

Trung Son Pharma

Trung Son Pharma is een farmaceutische keten in Vietnam die essentiële medicijnen verstrekt en dient als een belangrijk eerste aanspreekpunt voor medisch advies. Veel mensen in Vietnam hebben geen ziektekostenverzekering, dus steunen ze op apotheken als hun primaire bron van gezondheidszorg, consultaties en medicijnen. Trung Son Pharma opende haar eerste permanente vestiging in 1998 en groeide uit naar tien winkels in 2018. Schaalvergroting bleek echter moeilijk zonder nieuw kapitaal. In 2018 is Trung Son een samenwerking aangegaan met Asia Business Builders (ABB), een investeringsfonds dat kapitaal verstrekt aan groeiend mkb in Vietnam en deel uitmaakt van de DGGF-investeringsportefeuille. In de drie jaar die volgde, groeide Trung Son Pharma uit van tien naar bijna 100 apotheken en is het vandaag de dag een van de grootste apotheekketens voor detailhandel in Vietnam.

Gemeenschap beschermen in een pandemie

Ondanks de uitdagingen van Covid-19 bleven mevrouw Truc en de rest van de Trung Son-familie werken aan het bieden van vitale gezondheidsondersteuning aan duizenden Vietnamezen. Het bedrijf heeft de handen ineengeslagen om de pandemie te bestrijden en in het bijzonder achtergestelde en kwetsbare gemeenschappen te beschermen. Veel producten, waaronder 100.000 maskers, medische handschoenen en antiseptische gels, werden uitgedeeld aan quarantaine controleposten en mensen in moeilijke omstandigheden, zoals straatverkopers, loten verkopers en gezinnen met een laag inkomen. Mevrouw Truc: "We moeten genoeg van onze klanten houden om te realiseren wat ze het meest nodig hebben en hen dat vervolgens bieden."

Woman from Trung Son Pharmacy gives help to elder person in Vietnam
Beeld: ©Trung Son Pharma

Investeren in Vietnam met Asia Business Builders

Asia Business Builders is een gespecialiseerde bank gericht op Vietnam. ABB beheert een private equity-fonds en heeft succes door meer dan $300 miljoen aan investerings- en advies transacties op te zetten voor snelgroeiend Vietnamees mkb. Het ABB I-fonds is in 2018 onderdeel geworden van de DGGF-beleggingsportefeuille en biedt risicokapitaal in aandelen met een gemiddelde investering van tussen de $1-5 miljoen. ABB investeert voornamelijk in de detailhandel, gezondheidszorg, onderwijs, logistiek en andere sectoren die inspelen op de toenemende lokale consumentenvraag.