Franzen Afrika verbetert jaarrond beschikbaarheid lokaal geteelde uien van hoge kwaliteit

DGGF financiert de uitbreiding van Franzen Afrika in de uienproductie en -opslag in Senegal. Ondanks dat het Nederlandse akkerbouwbedrijf slechts twee jaar geleden met greenfield-productie in de regio (ook gefinancierd door DGGF) begon, bleven kinderziektes beperkt en blijkt de business case sterk. Door uien te importeren, is het mogelijk dat lokaal honderden banen worden gecreëerd.

Uien telen op het land in Afrika voor Nederlands bedrijf Franzen

Ui is favoriet

De rode ui is een onmisbaar ingrediënt in de Senegalese keuken, vergelijkbaar met wat de aardappel is voor de Nederlandse. Maar, in het regenseizoen is uienteelt niet mogelijk. Bovendien zijn de opslagfaciliteiten in Senegal van slechte kwaliteit, waardoor uien niet lang houdbaar zijn. Daarom is import noodzakelijk om het hele jaar door toegang te hebben tot dit product.

Uienrproductie verhogen

Om het importseizoen voor uien te verkorten en de beschikbaarheid van lokaal geteelde uien voor lokale consumptie te vergroten, is het de strategie van Franzen Afrika om de uienproductie buiten het regenseizoen te verhogen. Dit in combinatie met het gebruik van goede, gekoelde opslagfaciliteiten in een deel van de periode dat de uien niet worden geoogst. De hele periode is niet mogelijk vanwege een te lange bewaarperiode wat de kwaliteit van de uien aantast. Tijdens het natte seizoen cultiveert het bedrijf alternatieve gewassen om continuïteit van de werkgelegenheid te waarborgen en een goede vruchtwisseling (crop rotation) te hebben.

Zowel uitbreiding van de productie als nieuwe opslagfaciliteiten worden gefinancierd met een lening van DGGF. Frank Franzen, directeur van Franzen Afrika: "Verhoging van de lokale uienproductie is in lijn met het overheidsbeleid en de kennisoverdracht naar Senegal. We zijn blij dat we deze volgende stap kunnen zetten met de back-up van DGGF".

Meer lokale banen bij Franzen

Het Nederlandse landbouwbedrijf Franzen exporteert al jaren aardappelen en uien naar West-Afrika. Om in te spelen op een groeiende vraag is het bedrijf twee jaar geleden met hulp van het Dutch Good Growth Fund gestart met het akkerbouwbedrijf in Senegal. De boerderij helpt bij voedselzekerheid en voedselveiligheid in de regio en draagt ​​bij aan voedselvoorziening, werkgelegenheid en kennisoverdracht.

Bij Franzen Afrika zijn al meer dan 200 banen gecreëerd, waarvan het merendeel door vrouwen wordt ingevuld. Met de nieuwe uitbreiding worden meer banen gecreëerd en kennis overgedragen.

DGGF

De Nederlandse overheid stimuleert bedrijven om hun kennis en kunde te delen met ontwikkelingslanden zoals Franzen dat doet. Het Dutch Good Growth Fund (DGGF) helpt Nederlandse ondernemers bij het opzetten van bedrijven in ontwikkelingslanden en opkomende markten door ze te financieren of te verzekeren tegen kredietrisico's. Senegal is een van de landen die in aanmerking komt voor DGGF-financiering voor Nederlandse ondernemers.

Heb jij ook internationale ambities? Bekijk de beschikbare opties: Reguleringshulpmiddel voor de financiering en verzekering van internationale ondernemingen. Lees meer over het Dutch Good Growth Fund en bekijk de DGGF Landenlijst.