Een nieuw irrigatiesysteem voor boeren in Soedan

Mohammed Al Fakee vluchtte jaren geleden voor het bewind van Al Bashir van Soedan naar Nederland. Nu, 9 jaar later, zet hij zich in voor betere irrigatietechnieken en voedselzekerheid in zijn geboorteland met zijn eigen start-up Green Wheel Tech.

Het begon allemaal toen Mohammed Al Fakee met zijn familie sprak over de irrigatieproblemen in Soedan. Veel Soedanese boeren zijn afhankelijk van diesel voor het oppompen van - vaak te veel - water. Hij wilde er meteen iets aan gaan doen.

Het probleem is dat het aanbod van diesel in Soedan vaak niet op kan tegen de immense vraag. Dat zorgt voor hoge prijzen. Verder wordt er met ouderwetse technieken te veel water gebruikt. De gewassen groeien daardoor minder goed.

Irrigatiesysteem op basis van zonne-energie

Al Fakee dacht na over hoe hij deze mensen kon helpen. "Met mijn achtergrond als ingenieur bedacht ik een duurzaam irrigatiesysteem op zonne-energie."

Met dit idee ging hij naar Forward Incubator. Dat is een 'startup accelerator' waar nieuwkomers in Nederland hulp krijgen bij het opzetten van hun bedrijf. Met zijn idee inspireerde hij zijn coach Ernst Peter Hovinga. Nu zijn ze samen eigenaar van het bedrijf Green Wheel Tech.

Het nieuwe irrigatiesysteem van Green Wheel Tech kent 2 belangrijke punten van vernieuwing. Ze laten de boeren een duurzame en schone oplossing zien, die níet afhankelijk is van diesel. Ook gebruikt het irrigatiesysteem - dankzij sensoren - precies genoeg water. Al Fakee: "Daardoor wordt er minder water verspild en groeien de gewassen beter." Hovinga vertelt: "Zo besparen mensen veel geld en hebben ze tegelijkertijd een betere oogst."

Financiering

Het bedrijf zit nog in de opstartfase, maar kan met een ondersteunende financiering van het Dutch Good Growth Fund (DGGF) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een project in Soedan opzetten. Al Fakee legt uit dat ze met dit project boeren aan willen moedigen over te stappen op de nieuwe technologie. "Als we de boeren overtuigen, kunnen we hier een nieuwe markt openen en ons systeem verkopen."

Hovinga voegt toe dat ze een bedrijf zijn met een maatschappelijk doel. "Maar je hebt ook een sterk businessmodel nodig. Als de Soedanese boeren hun systeem kopen, kunnen zij doorgaan met onderzoek en optimalisatie van ons systeem. Zo verbeteren we de voedselzekerheid en economische onafhankelijkheid bij veel meer mensen."

Wilt u ook internationaal ondernemen met impact? Met DGGF financiert RVO, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, projecten in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Onze adviseurs helpen u graag met vrijblijvend advies op maat. Mail ons: if@rvo.nl.