DGGF viert Internationale Vrouwendag met Alitheia IDF

Met hun missie om ten minste vijftig procent van hun portefeuille te investeren in door vrouwen geleide of door vrouwen gerunde bedrijven, kwam Alitheia IDF in 2019 in de DGGF-portefeuille. Zij werden het eerste Afrikaanse private equity fonds met een expliciete genderlens focus. Vandaag, op Internationale Vrouwendag (IVD), bespreken we het belang van gelijkheid voor vrouwen, de uitdagingen waarmee zij als ondernemers worden geconfronteerd en de implicaties van COVID-19 met het volledig vrouwelijke managementteam van Alitheia.

Foto van Alitheia IDF
Beeld: ©Alitheia IDF / Alitheia IDF

Waarom is het belangrijk voor Alitheia IDF dat we Internationale Vrouwendag vieren?

“Historisch gezien is IVD in het leven geroepen om de inspanningen van arbeidersbewegingen te erkennen in de strijd voor het recht van vrouwen op een eerlijk loon en betere arbeidsomstandigheden. Het is gecentreerd op thema’s als gelijkheid, inclusiviteit en toegang, allemaal waarden die door Alitheia IDF worden omarmd. Dit is deels de reden waarom we elke dag vrouwen vieren, en vooral vandaag. Wij waarderen vrouwen en leggen nadruk op de kwaliteit van de ervaring van vrouwen in het werk en we proberen de werkomstandigheden te verbeteren met gendervriendelijk beleid zoals vaderschapsverlof. Natuurlijk is dit een aanvulling op het verstrekken van groeikapitaal, waarvan zo veel vrouwen zijn uitgesloten. Hoewel de wereld is veranderd sinds het ontstaan van IVD, blijft het een herinnering dat de strijd tegen ongelijkheid nog niet gestreden. Het bevestigt de noodzaak voor de inspanningen voor vrouwen en voor fondsen zoals Alitheia IDF.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor het investeren in vrouwelijke ondernemers op het Afrikaanse continent?

Onze eerste uitdaging lag op het gebied van fondsenwerving. Toen wij begonnen was private equity met een focus op vrouwgerichte bedrijven nog nieuw dus dat was commercieel gezien een uitdaging. Structurele problemen, inherente vooroordelen en alle gender gerelateerde uitdagingen die we met ons fonds willen verhelpen, golden ook voor ons! Dit heeft ons alleen maar sterker gemaakt. Gelukkig konden we van start dankzij de steun van partners zoals DGGF, waardoor we het eerste private equity fonds in Afrika zijn met een genderlens focus. Tegenwoordig is het ondernemerslandschap nu gelukkig veel actiever en meer ontwikkeld. Het is bemoedigend om te zien dat er veel meer wordt geïnvesteerd in vrouwenfondsen en mkb.

Wat is de impact van COVID-19 op gender gerelateerde barrières in de financiële sectoren van de ‘frontier’ markten?

De pandemie heeft structurele problemen aan het licht gebracht die vrouwen kwetsbaar houden. Vrouwen lopen een groter risico op financiële instabiliteit door het verlies van hun baan of onderneming, deels omdat deze meestal in de informele sector zijn en in minder winstgevende sectoren opereren. Vrouwen worden verder benadeeld door de grotere verantwoordelijkheid voor de zorg voor kinderen en onbetaald werk, en lopen een groter risico op huiselijk geweld. Dit verergert de toegang tot kapitaal voor ondernemingen die in handen zijn van vrouwen of zich op vrouwen richten. Digitale financiële producten hebben een sleutelrol gespeeld bij het verbeteren van financiële inclusiviteit van vrouwen te midden van de uitdagingen die de pandemie met zich meebrengt.

Hoe kan DGGF een grotere positieve impact hebben op vrouwen op het Afrikaanse continent?

Het sterke gendermandaat van DGGF plaatst hen in de voorhoede van de ondersteuning van vrouwenbedrijven in hun geografische investeringsgebieden. Maar gezien de structurele en andere belemmeringen die vrouwen ervan weerhouden een eigen bedrijf te hebben, kan DGGF een grotere impact hebben op vrouwen door niet alleen te kijken naar door vrouwen geleide bedrijven. Zo zijn bijvoorbeeld bedrijven die ten dienste staan van vrouwen, zoals de levering van essentiële goederen en diensten aan vrouwen en meisjes, of bedrijven die waardeketens voor vrouwen omvatten, nuttige dimensies om te overwegen bij het verbreden van de genderimpact.