De theemarkt in evenwicht brengen: wie voegt de waarde toe?

Frank About Tea is een Nederlands theemerk dat de huidige theemarkt aanpakt. Het bedrijf wil  dat de waardetoevoeging van de thee in het land van oorsprong plaatsvindt. Dus in Oost Afrika en Sri Lanka, en niet in Nederland.

Met hulp van RVO Internationaal Financieren onderzocht Frank About Tea daarom of het mogelijk was om hun verpakkingswerk naar Kenia te verplaatsen.

Valerie (Frank About Tea)
©Frank About Tea

Thee direct van de bron

"Thee wordt nog te veel als grondstof gezien," zegt Valerie Hirschhauser, een van de oprichters van Frank About Tea. "Wij zijn bezig om er een hoog kwaliteitsproduct van te maken, dat rechtstreeks van de bron komt." Doordat het bedrijf veel tussenpersonen uit de keten haalt, houden producenten een veel betere prijs over.

Het merendeel van de kosten van het uiteindelijke zakje thee ontstaat niet in het producerende land.  "Wij willen juist laten zien dat, met een hoogwaardig product, een eerlijke waardeverdeling in de thee-industrie mogelijk is," legt Hirschhauser uit.

De proef op de som nemen

Daarom wil Frank About Tea het verpakkingswerk ook verplaatsen naar de landen waar de thee zelf vandaan komt. "We deden dat al in Sri Lanka," zegt Hirschhauser. "Maar we wilden ook in Oost-Afrika meer van de keten op locatie houden." Om te zien of dit haalbaar was, kreeg het bedrijf hulp van het Dutch Good Growth Fund. Hiermee konden ze de proef op de som nemen. Eerst alleen in Kenia, later ook in Oeganda.

Frank About Tea
©Frank About Tea

Waardetoevoeging op locatie

Hierdoor is de waardetoevoeging op locatie nu 6 keer zo groot. Daarmee wordt meer dan de helft van de uiteindelijke waarde van het product gemaakt in de landen waar de thee groeit. "Het is ons streven bekend te staan als ontregelend theemerk," zegt Hirschhauser, "door volledig transparant te zijn. Over de dingen die we goed doen, maar ook waar we nog niet 100% duurzaam zijn."

Samenwerking in de coronacrisis

"RVO is een ideale samenwerkingspartner om impact te vergroten," zegt Hirschhauser. "Ze hebben flexibel met ons meegedacht. Ook toen we besloten uit te breiden naar Oeganda. En eerder ook  door een voorfinanciering te verlenen toen wij de thee uit Sri Lanka importeerde. Ondanks de coronacrisis was er nog veel mogelijk."

Webinar

Op 26 januari 2021 is Frank About Tea te gast bij de webinar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in Sri Lanka. Wilt u meer weten over MVO of over Frank About Tea? Meld u dan aan via het aanmeldformulier. Deelname is gratis.

Meer informatie

Wilt u - net als Valerie - internationaal ondernemen met impact? Met DGGF financiert RVO, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, projecten in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Onze adviseurs helpen u graag met vrijblijvend advies op maat. Mail ons: ta@rvo.nl.