Verstrekking van essentiële financiering ondanks de wereldwijde pandemie

Toegewijd om ondernemers in Sub-Sahara Afrika te stimuleren - en hen te helpen om de gevolgen van de pandemie te boven te komen - heeft Investisseurs & Partenaires Afriques Entrepreneurs 2 (IPAE II) investeringen uitgebreid naar Madagaskar. Daar investeren ze in het door vrouwen geleide, agrarische bedrijf SOAFIARY. DGGF investeert sinds begin 2019 in IPAE II.

©SOAFIARY

Investeren in vrouwelijk ondernemerschap en arbeidskrachten in een uitdagende omgeving

De financiële markt in Madagaskar blijkt een moeilijke plaats te zijn voor ondernemers die hun bedrijf willen uitbreiden. Malagassische ondernemer Malala Rabenoro realiseerde zich dat de financiële infrastructuur in het land niet geschikt is voor ondernemers die op zoek zijn naar passief kapitaal tegen een bescheiden rente. Als gevolg daarvan, werkt haar bedrijf SOAFIARY samen met IPAE II, die hen essentiële financiering verstrekt.

Door SOAFIARY’S sterk ontwikkelde trackrecord sinds de oprichting in 2006, is het bedrijf erin geslaagd om de eerste Malagassische investering van IPAE II aan te trekken. De investering bevestigt het vertrouwen in SOAFIARY’s ambities voor het creëren van sociale impact op lange termijn. SOAFIARY heeft kennis van de inkoop en verwerking van droge granen en peulvruchten en heeft deze omgezet in winstgevende producten op zowel binnenlandse als wereldwijde markten. Dit succes stelt het bedrijf - dat 200 mensen in dienst heeft, waarvan bijna 90 procent vrouwen - in staat om verder te groeien dan deze kernactiviteiten.

Diversificatie van kernactiviteiten naar maatschappelijke impact

Vanaf 2017 is SOAFIARY begonnen met het diversifiëren van bedrijfsactiviteiten en deze te koppelen aan lokale impactdoelstellingen. Het SOADIO-project is bijvoorbeeld een initiatief van SOAFIARY, in samenwerking met een lokaal bisdom in de Malagassische hooglanden, waarin zij zich richten op het ondersteunen van agrarische ondernemers. Naast het bieden van begeleiding aan boeren, biedt SOADIO hen ook het benodigde materiaal aan om het land te kunnen bewerken.

Strategische partnerschappen naast economische ondersteuning

De focus van SOAFIARY op partnerschappen, zoals het SOADIO-project, is kenmerkend voor de manier waarop IPAE II hun portefeuille opbouwt. Het grootste deel van de steun die SOAFIARY biedt aan ondernemers blijft de traditionele economische ondersteuning. De toewijding om sociale impact te creëren en lokale gemeenschappen te helpen ontwikkelen is echter wat hen onderscheidt. IPAE II zal het huidige investeringstempo blijven hanteren. De focus ligt daarbij op het stimuleren van de Afrikaanse particuliere sector door te investeren in door vrouwen geleide en 'missing middle' ondernemingen.