Indiase Khaloom weeft duurzaam textiel

India heeft een rijke traditie in textielproductie. Met het bedrijf Khaloom wil textielexpert Hema Ramakrishnan deze traditie bewaren door duurzame, handgeweven producten te produceren. Bovendien wil ze vrouwen kans op werk geven. Met een lening van het Dutch Good Growth Fund (DGGF) kan Khaloom de productie uitbreiden en verstevigen.

Khaloom

Ramakrishnan werkt al 30 jaar als ontwerper en producent in de textielindustrie. “Ik heb een passie voor mijn werk en vooral voor het traditionele vakmanschap. Er zijn hele gemeenschappen waarin de kunst van het weven van generatie op generatie wordt doorgegeven.” Met Khaloom in de Indiase stad Bangalore, wil zij als operationeel directeur de traditie in stand houden. “Ik wil mannelijke én vrouwelijke wevers een plek bieden tegen een goed salaris. Zo bieden we mensen perspectief en hoeven ze vanwege het geld niet voor andere sectoren te kiezen.”

Garen van textielafval

In 2017 werd Khaloom opgericht met kennis en financiële steun van Enviu. Deze Nederlandse organisatie neemt wereldwijd deel in start-ups gericht op ecologische en maatschappelijke vraagstukken. Khaloom paste perfect binnen een Enviu-programma voor een duurzame kledingindustrie. “We pakken het probleem van textielafval aan door gerecycled garen te gebruiken. De sociale en duurzame doelen komen mooi samen. Want je hebt menselijk handwerk en weefgetouwen nodig om er rollen textiel van te maken. De impact van weefmachines op gerecycled garen is vaak te groot.”

Lening voor verdere groei

Khaloom wil uitbreiden. “We hebben meer mensen, weefgetouwen en een nieuwe productielocatie nodig”, zegt Ramakrishnan. “Daarmee kunnen we namelijk ook leveren aan grotere klanten, wat voor meer bedrijfszekerheid zorgt. Het punt is dat je eerst moet investeren voordat je het weer hebt terugverdiend. Voor deze overbrugging konden we gebruikmaken van een DGGF-lening om het bedrijf verder uit te breiden en verdere lokale impact te creëren. Ons doel is om te groeien tot 100 weefgetouwen, wat leidt tot een team van 150 medewerkers. Tientallen extra mensen zijn al aan het werk.”

Duurzamer door corona

Khaloom levert inmiddels aan bekende Indiase merken zoals Fabindia, The Summerhouse en Doodlage. De groei kwam even tot stilstand door corona. “Vanwege de lockdown moesten we maanden dicht en hadden we geen opdrachten. Via de IKEA Foundation konden we de salarissen gelukkig wel doorbetalen. Nu draaien we weer en kunnen we verder uitbreiden. Want naast al het leed heeft corona ook iets goeds gebracht. De planeet protesteerde: meer mensen zijn nu overtuigd dat het economisch systeem duurzamer en socialer moet. Ook in de textielindustrie. Daar dragen we graag aan bij.”

Meer weten?

Wilt u - net als Khaloom - internationaal ondernemen met impact? Met DGGF financiert RVO, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, projecten in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Onze adviseurs helpen u graag met vrijblijvend advies op maat. Mail ons: if@rvo.nl.

Lees meer over: