Macadamiaboer WelMac investeert in zonnepanelen

In het noordwesten van Zuid-Afrika, liggen de boomgaarden van WelMac BV. 5 jaar geleden kochten Nick en Nicolas Grooss – vader en zoon – een oude macadamiaboerderij met 850 hectare grond in de plattelandsprovincie Limpopo. Inmiddels heeft het bedrijf naam gemaakt als topkweker, boer van kwaliteitsnoten en gewaardeerde werkgever.

Door een lening van het Dutch Good Growth Fund (DGGF), uitgevoerd door RVO,  konden zij hun internationale droom verwezenlijken. En nu de coronacrisis.

Macadamianoten

Het goud onder de noten

De macadamianoot: heerlijk van smaak, hartstikke gezond en er is volop vraag naar. Een goede businesscase dus! Voldoende redenen, zo vonden Nick en Nicolas, om zich te wagen op de macadamiamarkt. Met grote ambities. Want ze wilden een forse productiviteitsslag doorvoeren en tegelijkertijd het productie- en verwerkingsproces tot in de puntjes verduurzamen.

Direct na aankoop van de oude boerderij, lieten ze de bodem van de aangekochte percelen uitvoerig onderzoeken. Zo weten ze precies hoeveel water en bemesting ieder perceel nodig heeft. Met gerichte irrigatie- en bemestingstechnieken leveren ze nu een kwalitatief hoogstaand eindproduct met slechts 35% van de hoeveelheid water die als industriestandaard geldt.

Snelle vuurdoop

In de beginjaren kreeg WelMac het zwaar te verduren. Door extreme droogte viel de eerste oogst tegen. Ook hadden ze soms urenlang geen stroom, als gevolg van een landelijk elektriciteitstekort. Een doorn in het oog, als je net hebt geïnvesteerd in high tech landbouwsystemen. Daarom besloot WelMac in 2019 een lening af te sluiten om te investeren in zonnepanelen.

Een Nederlandse bank kon deze lening niet verstrekken.  De bezittingen van WelMac – die nagenoeg allemaal in Zuid-Afrika staan geregistreerd – konden namelijk niet dienen als onderpand. Daarom deed WelMac een beroep op het DGGF. WelMac is een Nederlands bedrijf dat bijdraagt aan de lokale werkgelegenheid. Ook bekommeren ze zich om de omliggende natuurgebieden. Zodoende kwam Welmac in aanmerking voor een DGGF-lening.

Macadamiaboerderij

Cashflow en de coronacrisis

De ene uitdaging is nog niet achter de rug en een andere dient zich alweer aan. Door de coronacrisis komt de vraag uit afzetmarkten later op gang dan verwacht. Hierdoor voorziet WelMac een mogelijk tijdelijk liquiditeitstekort voor dit jaar. Daarom is het bedrijf nu in gesprek met DGGF om een uitbreiding te krijgen op de eerdere lening. Nicolas: "Ik ben erg onder de indruk hoe snel DGGF ons hiermee helpt in deze moeilijke tijden". 

Wilt u - net als WelMac - internationaal ondernemen met impact? Met DGGF financiert RVO, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, projecten in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Onze adviseurs helpen u graag met vrijblijvend advies op maat. Mail ons: if@rvo.nl.

Meer weten?

  • Lees meer over DGGF-Investeren
  • Lees meer over WelMac  
  • WelMac wil uitbreiden en gaat dit jaar naar de beurs. Lees meer hierover.