Nederlandse screeningtool voor COVID-19 beleeft vliegende start in Ghana

Delft Imaging helpt de Ghanese overheid om de verspreiding van COVID-19 te beperken. De experts van het bedrijf hebben hun röntgenscreeningtool voor tuberculose in korte tijd omgebouwd tot CAD4COVID, een tool die het coronavirus kan opsporen. Dankzij de bijdrage van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via het Dutch Good Growth Fund (DGGF), is deze technologie al geleverd aan ziekenhuizen in Ghana. De goedkeuring voor dit project was in slechts enkele weken rond.

CAD4COVID in hospital

Enya Seguin komt uit Canada en werkt bij Delft Imaging als business development manager. Zij kwam naar Nederland om governance en beleid in de gezondheidszorg te studeren. Door haar passie voor digitale gezondheid in Afrika speelt zij tegenwoordig een belangrijke rol bij Delft Imaging, die ontwikkelingslanden voorziet van innovatieve oplossingen voor medische beeldvorming.

Focus op het opsporen van tuberculose

Delft Imaging houdt zich al ruim 10 bezig met het ontwikkelen en uitvoeren van CAD4TB, een computerprogramma waarmee tuberculose kan worden opgespoord. Tuberculose is een ziekte waaraan elk jaar ongeveer 1,5 miljoen mensen overlijden, vooral in Azië en Afrika. Enya: “In omstandigheden waar de middelen voor het uitvoeren van screenings beperkt zijn, kan kunstmatige intelligentie een cruciale rol spelen.”

CAD4COVID

Gebruik voor COVID-19 ligt voor de hand

In februari 2020 kregen we te maken met het coronavirus. Enya: “Wij zijn experts in het opsporen van longziekten. Aangezien COVID-19 ernstige gevolgen voor de longen heeft, lag het voor de hand dat we onmiddellijk wilden uitzoeken hoe we onze technologie en expertise konden gebruiken om het coronavirus tegen te gaan. CAD4COVID is in de kern gebaseerd op dezelfde techniek  als CAD4TB. De oplossing was op 30 maart beschikbaar. Sindsdien is alles heel snel gegaan! Op 15 juli hadden 48 instellingen in 28 landen ons systeem in gebruik. En dit aantal neemt dagelijks toe.”

Ghana-project: CAD4COVID op 55 locaties

Enya nam contact op met RVO. Enya: “We werken al sinds 2016 met RVO samen in een enorm project in Ghana, dat wordt gesteund door een subsidie van Ontwikkelingsrelevante Infrastructuurontwikkeling (ORIO). Dit project is een van de grootste projecten op het gebied van e-gezondheid in Afrika. 55 röntgensystemen voor het opsporen van tuberculose zijn geïnstalleerd in ziekenhuizen en mobiele klinieken. Op al deze locaties kan nu CAD4COVID worden ingezet. Toen we in maart voorstelden ons project in Ghana uit te voeren, kwam de goedkeuring van DGGF ongekend snel. Het leveren en installeren vindt sinds juni plaats. Dit project bouwt voort op wat we al in Ghana hadden opgezet met hulp van RVO.”

Voortbouwen op eerdere investeringen

“Het is indrukwekkend om te zien hoe snel Delft Imaging op de COVID-19-pandemie heeft gereageerd. Het bedrijf kan de uitvoering sneller later verlopen door nauw samen te werken met zijn bestaande medische netwerk in Ghana,” zegt Mieke Flierhuis, projectadviseur bij Dutch Good Growth Fund. “Dankzij deze innovatieve oplossing met CE-certificering kan de triage van mogelijke gevallen van COVID-19 niet alleen veilig, maar ook snel verlopen.”

Wilt u meer weten?

Lees meer over Delft Imaging en zijn technologie.

Wilt u een internationaal bedrijf opzetten dat net als Delft Imaging iets kan betekenen? Met het DGGF fonds financiert RVO, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, projecten in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Onze adviseurs helpen u graag met vrijblijvend advies op maat. Mail ons: if@rvo.nl.