Nieuwe samenwerkingsovereenkomst promoot Nederlandse export naar Afrika

De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO en de Eastern en Southern African Trade and Development Bank (TDB), ondertekenden onlangs een raamovereenkomst. Hierdoor kunnen Afrikaanse importeurs van Nederlandse kapitaalgoederen en diensten hun importfinanciering sneller regelen. 

African woman smiling

Aantrekkelijke leningen

FMO en TDB willen Afrikaanse bedrijven helpen bij de aankoop van Nederlandse goederen en diensten. Ze willen vooral het lokale mkb helpen. Dit doen zij met aantrekkelijke leningskosten en lange looptijden. Ze willen ook Nederlandse export naar het Afrikaanse continent stimuleren. En daarbij duurzame ontwikkeling bevorderen.

Leningsproces

Financiering is mogelijk vanaf € 3 miljoen. De faciliteit beoordeelt de onderliggende transacties individueel. Deze doorlopen het standaard kredietproces bij FMO en TDB.

FMO let op de betrokken industrie en mogelijke milieu, sociale en governance risico’s (ESG's). TDB analyseert het kredietrisico van de importeur.

Atradius Dutch State Business (ADSB) beoordeelt ook betrokken exporteurs. Ze gaan namelijk uit van een exportkredietverzekeringsdekking. De looptijden van leningen zijn tot 12 jaar. De Atradiuspremie op koperskredieten - die gelden op het moment van de transactie - bepalen de leningskosten.

Landen

FMO en TDB bieden hulp aan: Kenia, Rwanda, Tanzania, Oeganda, Eswatini, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Burundi, Comoros, Democratische Republiek Congo, Madagaskar, Mauritius, Mozambique, Seychelles, Djibouti, Egypte en Ethiopië. Overige landen in overleg.

Meer weten?

Exporteert u naar of importeert u uit een van bovengenoemde landen? En heeft u een commercieel contract voor de export/import van goederen of diensten uit Nederland?

Neem dan contact met ons op. Wij kunnen u wellicht verder helpen.