Hamsterweken leiden tot Europese uitrol van The Good Roll

De run op toiletpapier bij de lockdown in maart was voor sociale onderneming The Good Roll hét moment voor snelle actie op de webshop en sociale media. Met hun 'feel good' papier gaan ze ontbossing tegen. Ze bouwen toiletten in Afrika. En in 2021 willen ze in Ghana zelf toiletpapier produceren.

The Good Roll
Melle, Sander en Faisal Achmed, teamcaptain in Ghana, rollen hun plannen uit.

Sander de Klerk en Melle Schellekens, ooit eigenaars van restaurants en nachtclubs, zijn de oprichters van The Good Roll. De Klerk: “We proberen de wereld te verbeteren, met 100% gerecycled en ongebleekt toiletpapier dat we inkopen in Duitsland. Verpakken in kleurige wikkels gebeurt in sociale werkplaatsen, hier bij Weesp. We besteden 50% van onze nettowinst aan de bouw van toiletten (latrines), samen met stichting Simavi. Na Oeganda en Tanzania, nu ook in Ghana.”  

Wat heeft de coronacrisis tot nu toe met jullie business gedaan?

"Onze grote business-to-business markt is helemaal ingestort. Restaurants en sportscholen gingen dicht. Toen was er die hamsterwoede, van 9 maart tot 1 april. Daar hebben we direct op ingespeeld. We zijn veel actiever geworden op de webshop en sociale media, richting consumenten. Naast Nederland, Duitsland en België hebben we het Verenigd Koninkrijk erbij gepakt. Een budgetlijn aangeboden, leuke acties bedacht. Géén prijzen verhoogd. Het was een goede zet. Sinds de lockdown is de omzet van onze webshop met 50% gestegen. Dat maakt het verlies in de andere sectoren een beetje goed."

Het hamsteren is voorbij. Hoe staan jullie ervoor?

"Het is rustiger geworden. Maar ons merk is hard gegroeid. Mensen lijken door de coronacrisis meer na te denken over duurzaamheid. Dat is goed voor onze langere termijn. We gaan leveren aan een grote Duitse supermarkt en we hebben onze webshop verbreed met Denemarken, Zweden en Finland."

Jullie gaan een eigen fabriek bouwen in Ghana?

"Ja, dat project liep al. Gerecycled papier wordt schaarser, dus duurder. We zochten naar een andere grondstof. Een adviseur bij RVO bracht ons op het idee om een vezelrijk bijproduct van de landbouw te gebruiken. We hebben de mogelijkheden van een eigen fabriek in Ghana laten onderzoeken, met behulp van DGGF Technische Assistentie. Onze grondstof, die nu nog als afval wordt gezien, wordt een extra bron van inkomsten voor de boeren. De haven ligt perfect om naar afzetmarkten in Europa en VS te varen. RVO heeft ons uitstekend gecoacht. Ze zijn heel betrokken, echt top. Als de gesprekken met RVO over een DGGF-startersfinanciering positief worden afgerond, kan begin 2021 de eerste rol uit de fabriek rollen. Locatie en team zijn er klaar voor. De machine komt uit China."

Ondervinden jullie geen hinder van coronamaatregelen?

"In Ghana is 2 weken een lockdown geweest. Wij kunnen er dus voorlopig niet heen. De grenzen zijn voor buitenlanders gesloten. We houden contact met ons lokale team in Ghana via telefoon, Skype en Zoom. Het team werkt zo gezond en veilig mogelijk, onder meer door gebruik van mondkapjes en zeep. Wat betreft de productie en transport: dat gaat gewoon door. Want toiletpapier is een eerste levensbehoefte."

Maatschappelijke impact, ook met bulkproduct

Mieke Flierhuis, investment manager DGGF-startersfinanciering bij RVO: "The Good Roll laat zien dat je zelfs met een bulkproduct als toiletpapier maatschappelijke impact in het buitenland kunt hebben. Dit bedrijf innoveert om de houtkap tegen te gaan, zorgt voor sanitatie en creëert lokale werkgelegenheid. RVO biedt financieringsmogelijkheden voor ondernemers die actief zijn in vaak niet voor de hand liggende markten, zoals Ghana."

Meer weten?

Lees meer over The Good Roll.

Wilt u, net als The Good Roll, internationaal ondernemen met impact? Met het DGGF fonds financiert RVO, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, projecten in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Onze adviseurs helpen u graag met vrijblijvend advies op maat. Mail ons: if@rvo.nl.