Healthy Entrepreneurs helpt Oeganda in strijd tegen coronavirus

Joost van Engen is bedrijfskundige met jaren ervaring in de wereldwijde verkoop van food en medicijnen. Met zijn bedrijf Healthy Entrepreneurs brengt hij medische basiszorg, werk en inkomens in afgelegen dorpen in Zuidelijk Afrika. De goed uitgedokterde aanpak bewijst zich extra in de coronacrisis.

Ondernemers in Oeganda

Van Engen werkte 7 jaar bij een stichting waar hij medicijnen distribueerde naar ngo’s. "Beslissingen over geld van donoren zijn vaak politiek gekleurd. Het raakte mij dat mensen in afgelegen gebieden nauwelijks bereikt werden, ondanks de goede bedoelingen." Met een collega besloot hij in 2011 een ander model voor de supplychain te ontwikkelen – de weg van fabrikant naar klant.

Focus op Oeganda, Tanzania en Kenia

Na jaren testen in diverse landen, ligt de focus op Oeganda, Tanzania en Kenia. "Het model is nu financierbaar. Ik ben heel blij dat Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via Dutch Good Growth Fund (DGGF) en andere investeerders in ons ambitieuze groeipad geloven, terwijl het best een moeilijke casus is."

Hoe werkt Healthy Entrepreneurs?

"Healthy Entrepreneurs is een franchisenetwerk van community health workers; 85% zijn vrouwen. Vanuit hun mini-apotheek verkopen zij basismedicijnen en gezondheidsproducten aan mensen in de meest afgelegen dorpen. Wij trainen en begeleiden de ondernemers. Zij investeren $ 40 in een beginpakket medicijnen en een tablet. Met de tablet regelen ze hun inkoop en tonen ze voorlichtingsfilms. Nu zijn meer dan 3.000 ondernemers actief in Oeganda, 1.000 in Kenia en 500 in Tanzania. Ik ben ervan overtuigd dat, met dit model, zo’n 600 miljoen mensen in zuidelijk Afrika bereikt kunnen worden."

"Nu werken we in 25 van de 130 districten in Oeganda. Met financiering van DGGF gaan we ons netwerk van health workers uitbreiden (zodra er weer getraind mag worden) in Oeganda en Kenia: van 4.000 naar 16.000 in 2025."

In hoeverre is Oeganda, waar u woont, door het coronavirus getroffen?

"Gelukkig is er niet veel corona hier (17 mei: 203 vastgestelde gevallen). Maar Oeganda móet er klaar voor zijn. Van de 44 miljoen inwoners zit 80 tot 90% in de minderontwikkelde districten. Een uitbraak van het coronavirus zou funest zijn. Daarom is er sinds medio maart een strikte lockdown. Er is geen luchtverkeer en truckdrivers worden streng gecontroleerd."

Healthy entrepreneurs

Wat betekent dit voor jullie activiteiten?

"Als 'essential services' mogen wij wél de straat op. We zorgen voor bijscholing, gezichtsmaskers, zeep en handschoenen. En: de Oegandese regering heeft ons gevraagd een 'COVID-19 Response' te ontwikkelen voor het hele land. We gaan de 'Doctor at Distance' app, testen en ombouwen tot een landelijke telehealth oplossing voor Oeganda, gekoppeld aan een groot netwerk van getrainde artsen."

Van hulp naar handel

Barry Brouns, investment manager DGGF bij RVO: "Healthy Entrepreneurs is een sociale onderneming met visie en potentieel. Hun unieke model heeft een groot bereik: medische zorg voor mensen in afgelegen gebieden en werkgelegenheid voor de community health workers. Om dit model rendabel en duurzaam te maken, is verdere opschaling nodig. Daar werken we graag aan mee met een DGGF-lening. Een prachtig voorbeeld van de stap van hulp naar handel."

Meer weten?

Lees meer over Healthy Entrepreneurs

Wilt u, net als Healthy Entrepeneurs, internationaal ondernemen met impact? Met het DGGF fonds financiert RVO, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, projecten in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Onze adviseurs helpen u graag met vrijblijvend advies op maat. Mail ons: if@rvo.nl