Nederlands tassenmerk zet fairtrade productie op in Bangladesh

MYoMY maakt luxe leren tassen in India, verantwoord én succesvol. Vandaar dat het Nederlandse bedrijf een tweede productielocatie is gestart in Bangladesh. "Zonder voorfinanciering van RVO Internationaal Financieren had ik het niet aangedurfd."

Video: bekijk het interview met Marja Baas en Taslima Miji, gefilmd voor de coronacrisis. Fashion Revolution heeft hier ook aandacht aan besteed.

Goede arbeids- en leefomstandigheden

Marja Baas, eigenaresse van MYoMY, merkte dat de modesector lang niet altijd maatschappelijk verantwoord produceert. "Ik zag een kans om hier iets mee te doen met de productie van luxe handtassen. Dit was de start van het merk MYoMY do goods duurzame tassen en accessoires van leer. Met MYoMY richten we ons op lokale productie onder goede arbeids- en leefomstandigheden in India en Bangladesh."

Leerfabrikant in Bangladesh

Met de groei van het merk bestond in 2017 bij MYoMY de behoefte aan een tweede productielocatie. Marja las een onderzoeksrapport over de erbarmelijke omstandigheden van de ledersector in Bangladesh.  "Ik vroeg de maker van het rapport of hij een project kende dat verdere ondersteuning nodig had", vertelt Marja. Hij wees haar op Taslima Miji, een vrouwelijke ondernemer met een kleine leerfabriek in Bangladesh. "Ik kende de verschrikkelijke arbeidsomstandigheden daar en de onderdrukte positie van vrouwen. Ik wilde er het verschil maken."

Productielijn opzetten

Na een eerste proefopdracht wilde Baas verder met Taslima. "Maar het kost veel tijd en geld om een nieuwe productielijn voor leren tassen op te zetten. Dat wist ik van mijn samenwerking in India. Zo’n traject wilde ik niet nog een keer doorlopen."

DGGF - investeren origineel

Voorfinanciering vanuit Dutch Good Growth Fund

Bij een conferentie in Albanië raakte Marja in gesprek met een RVO-adviseur. Die vertelde over de ondersteuningsmogelijkheden van RVO Internationaal Financieren. RVO biedt ondersteuning aan Nederlandse bedrijven die investeren in of importeren uit ontwikkelingslanden. MYoMY maakte gebruik van de DGGF Technische Assistentie. "Zo kon ik eigen gekozen consultants bekostigen. Die zette ik in voor leerinkoop, trainingen en coaching van Taslima en haar mensen. Ik kreeg een voorfinanciering voor de eerste container met tassen."

Nieuwe banen

MYoMY en Taslima wisten in 10 maanden een volwaardige productielijn op te zetten. De tassen liggen nu in 200 winkels in binnen- en buitenland. "Een droom is uitgekomen. Vooral omdat we in Bangladesh nu al bijna 45 mensen in een veilige, beschermde omgeving hebben werken. Van hen is ruim de helft vrouw. Afhankelijk van de vraag kunnen we dit aantal steeds aanpassen. Zonder RVO had ik dit nooit aangedurfd." De verwachting is dat dit bedrijf zal uitgroeien tot een toonaangevende producent. Met een veilige toekomst voor honderden mensen.

Meer weten?

RVO.nl ondersteunt MYoMy vanuit het DGGF TA. Dit fonds helpt Nederlandse ondernemers die zakendoen met ontwikkelingslanden en opkomende markten om hun onderneming tot bloei te brengen.

Bent u op zoek naar financiering voor uw internationale investering? Stuur een e-mail naar ta@rvo.nl.

Onze adviseurs nemen graag contact met u op voor een vrijblijvend advies op maat.