Techfonds uit India stroomt door van seed capital pilot naar DGGF

Afgelopen januari heeft Ankur het Ankur Capital Fund II (ACF II) gelanceerd. ACF II is een door vrouwen geleid financieringsinitiatief dat investeert in bedrijven die de Indiase massamarkt ontwrichten met door technologie gedreven oplossingen.

DGGF heeft dit fonds sinds begin 2016 financieel ondersteund en we zijn trots dat we hebben kunnen bijdragen aan hun succesverhaal.

Ankur Capital Fund II

Impact uitdagingen aanpakken met nieuwe technologieën

Het fonds ondersteunt ondernemers die door technologie gedreven oplossingen bouwen. Voor zowel impact- als ontwikkelingsuitdagingen in meerdere sectoren van de massamarkten in India. Een voorbeeld is NIRAMAI. Zij ontwikkelen computergestuurde software, gebaseerd op kunstmatige intelligentie (AI), voor het beheersen van de verspreiding van rivierblindheid.

DGGF betrokken bij Ankur vanaf het begin

Het aantrekken van kapitaal voor vrouwelijke fondsbeheerders in opkomende markten kan een uitdaging zijn. DGGF 'Investeringsfondsen lokaal mkb' is een langdurige partner van de oprichters van Ankur, Ritu Verma en Rema Subramanian.

Aanvankelijk ondersteunde DGGF het pilot fonds met de Seed Capital & Business Development-faciliteit. Ook adviseerde DGGF bij het in overeenstemming brengen van de activiteiten met de internationale ESG-normen. Na het succes van deze pilot besloot DGGF zijn steun aan Ankur te blijven voortzetten als catalytische investeerder.

Volgens Clemens Gerteiser, hoofd investeringen van het team voor Investeringsfondsen lokaal mkb van DGGF: "Ankur belichaamt de rol van DGGF bij het leiden van nieuwe initiatieven voor 'the missing middle'. Het team heeft grote vasthoudendheid en toewijding getoond in een uitdagende markt. We hebben het geluk gehad de reis van Ankur tot nu toe te kunnen ondersteunen."

Andere investeerders in ACF II zijn:

  • CDC Group Plc, de eerste impactinvesteerder en Development Finance Institution van het Verenigd Koninkrijk, en
  • SIDBI, de door de overheid gerunde mkb-ontwikkelingsbank van India.

Ondersteuning van een breed segment aan technische ondernemers

ACF II zal investeren in mkb-bedrijven in een breed scala van sectoren. Waaronder agri-tech, voedsel, huizentechnologie, gezondheidszorg, fintech en scholingstechnologie. De manager verwacht 15-18 bedrijven te ondersteunen met aandeleninvesteringen tussen $ 500.000 en $ 1 miljoen. Waarvan 6-8 bedrijven al in 2020.