Dankzij DGGF streeft Fairphone naar verandering van de elektronica-industrie van binnenuit

Het Dutch Good Growth Fund (DGGF) verstrekt een garantie op een ABN AMRO lening van 9 miljoen Euro aan de Nederlandse smartphoneproducent Fairphone. De garantie van DGGF werd op 21 december 2018 getekend door Eva Gouwens (CEO Fairphone) en Tjerk Opmeer (Directeur Internationale Programma’s Rijksdienst Ondernemend Nederland).
 

Met de door DGGF gegarandeerde lening is CEO Eva Gouwens overtuigd de missie van Fairphone te kunnen nastreven. Fairphone gaat de lening gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe producten. De grondstoffen komen uit DGGF-landen.
 

Foto ondertekening Fairphone
Eva Gouwens (Fairphone) en Tjerk Opmeer (RVO.nl) tijdens de ondertekening

Verantwoorde telefoons

Fairphone B.V. is een Nederlandse telefoonproducent van ‘s werelds eerste ethische en modulaire smartphone. Deze sociale onderneming streeft ernaar om een positieve impact te creëren op elk aspect van de levenscyclus van de telefoon. De gedachte hierachter is de smartphone-industrie te motiveren en in beweging te brengen om meer verantwoord te gaan produceren. Een voorbeeld hiervan is grondstoffen zoals tin, goud en wolfraam eerlijker verkrijgen door kinderarbeid uit te sluiten en werkomstandigheden te verbeteren.

De Fairphones bestaan uit zes delen (display, camera, batterij, core, top en bottom) die daardoor makkelijk te vervangen zijn bij een defect of wanneer er een technologisch betere module verschijnt. Zo hoeft niet de gehele smartphone te worden vervangen, is deze makkelijker te repareren en verlengt de levensduur van het product. Het achterliggende duurzaamheidsverhaal maakt Fairphone uniek.

Eerlijkheid loont

De duurzaamheid van het product heeft grote ‘likeability’ onder zowel de media, als onder consumenten. Doordat het concept tot de verbeelding spreekt, was de eerder geworven crowdfundingscampagne een groot succes. Voordat ABN AMRO en DGGF deze lening aan het bedrijf toekenden, heeft Fairphone 7 miljoen euro opgehaald bij meerdere investeerders.

Ontwikkelingsimpact

Met de lopende projecten in de supply chain creëert Fairphone een positieve impact op het leven van zo’n 3000 directe betrokkenen. Indirect (ook familieleden meegerekend) gaat het om zo’n 12.000 mensen wiens positie verbetert. Een aantal grondstoffen dat het bedrijf gebruikt, komt uit DGGF-landen, zoals DR Congo en Uganda. Door de grondstoffen daar vandaan te halen, levert Fairphone een positieve bijdrage aan de lokale werkgelegenheid.

Zo loopt er een Fund against Child Labour (FBK)-project op ambachtelijke goudmijnbouw in Uganda om kinderarbeid in deze kleinschalige goudwinning tegen te gaan. Daarnaast zijn met andere organisaties verbeterprojecten gestart op tin, tantalum en kobalt in DR Congo om de keten transparant te maken en financiering van conflict tegen te gaan. De verschillende programma’s ondersteunen lokale werkgelegenheid, verbeterde toegang tot de markt, zorgen voor kennisoverdracht en verbeteren van de lokale productiekracht door middel van training en toegang tot technologie.

Tim van Galen, senior investment manager bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland over de samenwerking: "Fairphone past bijzonder goed bij DGGF: het zet zich als Nederlandse social enterprise in voor betere lonen en werkomstandigheden in de telefoonketen en dat is hard nodig. Bijvoorbeeld in de koltaanmijnen in Congo. Uiteindelijk profiteren ruim 12.000 mensen van de projecten die Fairphone in de telefoonketen ondersteunt. Dit is juist de impact waar DGGF naar zoekt".

Meer informatie

Lees meer over het Dutch Good Growth Fund (DGGF).