Van micro-onderneming tot klein bedrijf in Sierra Leone

Toen de Ebola crisis Sierra Leone trof in 2014, moest Kadijatu Yomba noodgedwongen haar eerste winkel sluiten. Toch besloot ze vastberaden om helemaal opnieuw te beginnen zodra de crisis voorbij was. Haar onderneming ‘Bolowie Enterprise’ is binnen 1 jaar zelfs van micro-onderneming tot klein bedrijf gegroeid met behulp van DGGF’s ondersteuning aan ACTB Savings and Loans.

Onderbediend door commerciële banken in Sierra Leone

Kadijatu Yomba begon haar ondernemende carrière in 2008 met de verkoop van textiel en stoffen op wholesale basis. Helaas sloeg in 2014 de Ebola crisis toe in Sierra Leone, waardoor haar bedrijf zo erg in zwaar weer verkeerde dat ze uiteindelijk de winkel moest sluiten. Toch besloot Kadijatu vastberaden om helemaal opnieuw te beginnen zodra de crisis voorbij was. In 2017 is ze met een microfinanciering lening haar tweede onderneming begonnen, dit keer in het inkopen en verwerken van stoffen.

Toen haar bedrijf eenmaal van de grond kwam en uitbreidingsplannen werden gemaakt, ondervond Kaijatu diverse uitdagingen. “Acht honderd dollar is alles wat ze [commerciële banken] me wilden lenen”, legt ze uit. Geld lenen voor een groeiend bedrijf zoals die van Kaijatu is moeilijk in Sierra Leone en het mkb wordt vrijwel over het hoofd gezien door commerciële banken. Gelukkig beginnen sommige financiële instellingen in het land nu aandacht te besteden aan deze achtergestelde groep ondernemers. Zo heeft ACTB Savings and Loans Kadijatu van genoeg financiering voorzien om een aantal naaimachines te kopen waardoor ze haar activiteiten kan uitbreiden.

 

Kadijatu Yomba, eigenaresse van Bolowie Enterprise: “ACTB Savings and Loans heeft mij de financiering geboden die ik nodig had om in de toekomst van mijn bedrijf te investeren.”

Van micro-onderneming tot klein bedrijf in één jaar

Eén jaar later en Kadijatu heeft nu een show ruimte en acht werknemers in dienst. Wanneer we haar spreken, vertelt ze dat ze van plan is om een volgende lening van ACTB Savings en Loans aan te vragen om uit te breiden naar de verkoop van schrijfwaren en het bieden van een kopieerservice. Kaijatu heeft ook de stap gezet om haar bedrijf formeel te registreren onder de naam ‘Bolowie Enterprise’, ter ere van haar oma’s geboortestad.

Het financiële systeem in Sierra Leone wordt gekenmerkt door een extreme laag niveau van kredietverstrekking: het krediet aan de private sector omvat slechts 5% van het BNP, een significant lager percentage dan het regionale gemiddelde in Sub-Sahara Afrika van 30%. DGGF’s Seed Capital & Business Development (SC&BD) programma financiert ACTB Savings and Loans, een van de eerste en grootste opschalende microfinancieringsbanken in Sierra Leone. ACTB is opgericht in 2008 en bedient nu bijna 16,000 kredietnemers, waarvan meer dan 70% vrouwen.     
 

DGGF ondersteunt ACTB om haar kredietverlening aan het mkb uit te breiden

Dankzij de financiering van DGGF kan ACTB haar kredietverlening aan het mkb uitbreiden en spaarproducten ontwikkelen die zich specifiek richten op vrouwen en jonge ondernemers. Bovendien kan zij hierdoor haar dienstverlening aan het mkb verder opschalen, lokale deposito’s mobiliseren om verdere groei te ondersteunen en meer additioneel kapitaal aantrekken.
Wil je meer weten over hoe DGGF lokaal ondernemerschap stimuleert in opkomende markten? Lees dan hier het DGGF impact rapport.