Kansen creëren voor dove jongeren in India

Mirakle Couriers, een sociale onderneming die dove jongeren met een laag inkomen in India in dienst neemt, is van plan om flink op te schalen in India. Het bedrijf ontvangt sinds 2018 ondersteuning van DGGF, via partner Capital 4 Development Partners (C4D) Asia Fund.

C4D

Als dove mensen in India (naar schatting 8 miljoen) werk vinden, is dit meestal in de informele sector. Hier worden zij vaak slecht betaald, slechts voor één seizoen ingehuurd en slecht behandeld omdat zij doof zijn. Een ontmoeting met een dove jongen in de bus veranderde alles en zorgde ervoor dat Dhruv Lakra, een voormalig bankier bij Merril Lynch, Mirakle Couriers heeft opgericht.

Binnen zes maanden verdubbeld in grootte

Dhruv Lakra, oprichter van Mirakle Couriers, probeerde meerdere jaren tevergeefs een lening te krijgen bij de bank om zijn koeriersbedrijf te financieren. “Indiase banken kunnen behoorlijk conservatief zijn. Mirakle Couriers neemt mensen in dienst met een beperking en dit wordt gezien als een groot risico. Zij begrijpen niet echt dat wij zorgen voor directe werkgelegenheid. Dat was heel, heel moeilijk voor ons”, legt Dhruv uit. “Mensen met een beperking krijgen niet genoeg aandacht in landen als India. Ze bevinden zich helemaal onderaan de sociale ladder.”

Begin 2018, tien jaar na de oprichting van Mirakle Couriers, investeerde het Capital 4 Development Partners (C4D) Asia Fund, een partner van DGGF, in Mirakle Couriers. Binnen zes maanden verdubbelde de sociale onderneming in grootte en bereikte daarmee 120 werknemers. Kort hierna openden zij een tweede vestiging en nu zijn ze van plan om hun koeriersdiensten op te schalen naar vijf andere grote steden in India.

Een stimulans om meer commercieel kapitaal aan te trekken

“C4D gaf ons een enorme stimulans”, zegt Dhruv, die C4D vergelijkt met een ‘grote broer’. “Wanneer ik een grote beslissing moet nemen, overleg ik met Arvind Agarwal [Managing Partner van C4D Partners]. We zitten altijd op één lijn.” Hij ontmoette Arvind op een conferentie in 2017 en binnen een paar maanden sloten ze een deal. C4D is nu een aandeelhouder en voorziet hen van begeleiding om het bedrijf verder te ontwikkelen. 

Met C4D aan boord verwacht Dhruv meer commerciële investeerders aan te trekken. “Investeren in sociale ondernemingen komt langzaam van de grond in India. Dat is wat ik zie als mijn grootste prestatie tot nu toe: om succesvol het idee te hebben geïntroduceerd dat jongeren met een beperking mee kunnen doen.”

DGGF’s ondersteuning aan het C4D Asia Fund

In 2018 investeerde DGGF in het C4D Asia Fund, mede vanwege het feit dat het een goede aansluiting herkende met haar eigen doelstellingen. Naast investeren in innovatief en snelgroeiend mkb in India, Indonesië en de Filippijnen, integreert het fonds een zogenoemde ‘gender lens’ in de investeringsstrategie. Het fonds wilt tenminste 30% van het kapitaal investeren in mkb dat in eigendom is van of geleid wordt door vrouwen.

“De samenwerking met het DGGF-deal team was een zeer waardevolle ervaring. De frequente interactie en discussies over specifieke deals en onze investeringsstrategie hebben ons denken en de kwaliteit van onze processen verscherpt,” volgens Arvind Agarwal.    

Wil je meer weten over hoe DGGF lokaal ondernemerschap stimuleert in opkomende markten? Lees dan het DGGF impact rapport.