Jonge ondernemers stimuleren economische groei in Georgië

Jonge ondernemers zijn de drijvende kracht achter het creëren van werkgelegenheid, innovatie en economische groei in Georgië. Daarom steunt het DGGF – Investeringsfondsen lokaal mkb – het Gazelle Fund. Dit fonds verleent financiering aan klein, vooral door jongeren geleid mkb in Georgië en Armenië. Hierdoor worden naar verwachting meer dan 3.000 banen gecreëerd.  

Oprichters fastfoodketen Degusto in Georgië
Giorgi en Alexander, oprichters van de snelgroeiende fastfoodketen Degusto, in een van de Degusto restaurants.

DGGF steunt snelle groei van Degusto

Toen oud-studiegenoten Giorgi Muskudiani en Alexander Norakidze hun eerste fastfood restaurant 'Degusto' in Tbilisi (Georgië) openden in 2016, was het nog moeilijk voor te stellen dat ze binnen 3 jaar zouden uitgroeien tot een onderneming met 250 werknemers. Waaronder met name jongeren, zoals zij zelf.

Ook al kregen ze het voor elkaar om genoeg kapitaal binnen te halen voor de opening van 4 extra filialen, het bleef een uitdaging om kredietverstrekkers of investeerders te vinden voor de volgende fase van hun uitbreiding.

In 2017 stapte het Gazelle Fund in en kon Degusto ineens 5 extra filialen openen, hun keuken verbeteren en een ISO-certificering ontvangen. "Jonge ondernemers, zoals Giorgi en Alexander zijn de drijvende krachten achter het creëren van werkgelegenheid, innovatie en economische groei in Georgië", vertelt Gazelle’s CEO Jeffrey Liebert.

Additionele ondersteuning vanuit DGGF's SC&BD programma

DGGF is een van de hoofdinvesteerders in het Gazelle Fund en voorziet het fonds van additionele ondersteuning door het DGGF’s Seed Capital en Business Development (SC&BD) programma.

Het SC&BD-programma heeft voor Degusto de ontwikkeling van een systeem medegefinancierd. Dit helpt hen de vraag te voorspellen en daarmee ook voedselverspilling te verminderen.

"DGGF is een van de meest innovatieve investeerders in ons gebied, en zag al vroegtijdig in dat een startende fondsmanager als Gazelle Finance een combinatie van zowel investeringskapitaal als technische capaciteit nodig heeft om mkb’ers zoals Degusto goed te kunnen bedienen." Jeffrey Liebert, CEO Gazelle Finance.

Meer informatie

Wil je meer inspirerende praktijkverhalen lezen over DGGF’s bijdrage aan het stimuleren van ondernemerschap in opkomende markten? Lees dan het recent gepubliceerde DGGF impact rapport.