Kennis en ervaring in de tas dankzij het DGGF

Stijlvol, duurzaam, maar vooral Fairtrade. Dat zijn de tassen van MYOMY. Tot voor kort kwamen deze tassen allemaal uit India. Mede dankzij ondersteuning van het Dutch Good Growth Fund (DGGF) levert nu ook Leatherina uit Bangladesh tassen aan MYOMY. Deze partners hebben goede arbeidsomstandigheden en verantwoord ondernemen hoog in het vaandel.

MYOMY praktijkverhaal

"In 2008 begon onze samenwerking met tassenproducent CRC uit India" vertelt Elise Luring, Coordinator Sustainable Production & Collections bij MYOMY. "Inmiddels loopt dit gesmeerd, maar dat heeft wel 6 jaar geduurd." Dat kwam onder meer doordat ze de cultuurverschillen moesten overbruggen om zo samen succesvol te worden. Nu draait CRC zelfs zó goed dat ze aan hun productielimiet zitten. Daarom zocht MYOMY er in 2017 een 2e producent bij.

Júist naar Bangladesh

MYOMY zocht bewust naar een Fairtrade-producent. Door een RVO-project over de leerindustrie in Bangladesh kwam zij in contact met Taslima Miji, oprichtster van Leatherina. In 2013 stortte er in Bangladesh een grote kledingfabriek in. Veel bedrijven trokken weg. "Wij willen aantonen dat je in Bangladesh ook op een goede manier kunt produceren", legt Luring uit. Er was al snel een klik met Taslima, dus besloten we samen te werken."

Hulp – met het gewenste effect

Opnieuw zoveel jaar werken om een goede samenwerking op te bouwen wilde MYOMY niet. Dus vroeg zij RVO.nl om hulp. "Ze boden ons zogeheten 'Technische Assistentie'. Drie experts hielpen ons het samenwerkingsproces te versnellen. Ze onderzochten met welke looierijen in Bangladesh we het best konden samenwerken, gaven Taslima managementtrainingen en leerden de fabriekswerknemers hoe je tassen maakt speciaal voor de Europese markt."

Bij de eerste ontmoeting met MYOMY had Leatherina 12 medewerkers. Nu – iets meer dan een jaar later – zijn dat er 30, en kan het bedrijf 1.000 tassen per maand produceren. Een schot in de roos, vindt Luring. "Zoek je als ondernemer net als wij een buitenlandse producent, heb dan veel geduld, want dat is nodig. En wil je het proces versnellen, schakel dan vooral de kennis en ervaring van RVO.nl in."

Meer weten over DGGF?

Lees meer over het DGGF onderdeel Investeren Nederlands mkb