Zonne-energie systemen van Haarlem naar Nigeria

De mkb-onderneming Independent Energy exporteert off-grid zonne-energie systemen naar Nigeria. Hiermee is het mogelijk om zelf energie op te wekken.  Dit is een betrouwbaar en schoon alternatief voor vervuilende dieselgeneratoren. Het Dutch Good Growth Fund (DGGF) heeft deze transactie mogelijk gemaakt.

Independent Energy richt zich vooral op volledig zelfstandige installaties voor zonne-energie. Deze systemen zijn niet gekoppeld aan een elektriciteitsnetwerk, zodat de gebruiker volledig onafhankelijk is van een energieleverancier.

Schoon alternatief

Frank Hoogers , directeur operations van Independent Energy, legt uit: ''In veel ontwikkelingslanden zijn de elektriciteitsnetwerken erg onbetrouwbaar. Via het elektriciteitsnetwerk is vaak geen stroom beschikbaar en omdat mensen hier niet op kunnen vertrouwen gebruiken ze vaak dieselgeneratoren als alternatief. Zodra de stroom uitvalt begint de herrie van de generatoren die worden ingeschakeld, om nog maar niet te spreken van de enorme vervuiling. Wij bieden een stabiel en schoon alternatief voor dit probleem.''

‘Plug and Play’ zonne-energie

Independent Energy exporteert naar verschillende Afrikaanse landen, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. Er is veel interesse voor systemen op zonne-energie, maar er is een ernstig tekort aan kennis om systemen op de juiste manier samen te stellen. Dit was de reden dat Independent Energy begon met de verkoop van de Izzy, een volledige ’plug and play‘ installatie voor het opwekken van zonne-energie. Het systeem is eenvoudig te installeren. Het complete pakket bevat alles wat nodig is om in je eigen energie te voorzien:  zonnepanelen, accu’s, inverter (het brein van de installatie)  acculader en monitor.

Plaatsing zonne-energiesysteem Sosai in Nigeria

Plaatsing zonne-energie systeem door Sosai

Marktkansen in Nigeria

Een van de nieuwe klanten is Sosai Renewable Energy, een mkb’er uit Kaduna in Nigeria. Deze onderneming bestaat al sinds 2004, maar is pas echt actief geworden in 2010 nadat Habiba Ali , de algemeen directeur, verschillende partners had gevonden die bereid waren te investeren in haar ideeën.

Habiba vertelt:''Er is een enorme markt in Nigeria omdat de infrastructuur voor elektriciteit niet is veranderd sinds de jaren 60. Er is geen zekerheid van stroomtoevoer en daarom zoeken mensen naar alternatieve betrouwbare oplossingen. Er is hier al vaker gekozen voor zonne-energie, maar omdat er vaak is gekozen voor de goedkoopste oplossing zonder de juiste kennis, heeft dit niet goed gewerkt.''

Tegenwoordig levert een investering in zonne-energiesystemen sneller rendement op dan een investering in dieselgeneratoren. Ondanks dat, is de investering in duurzame energie voor veel organisaties te hoog. Habiba: ''Het is moeilijk om financiering te krijgen in Nigeria. En wanneer je financiering krijgt, dan zijn rentepercentages van 25% niet ongewoon. Bovendien moet je dit vaak al binnen een jaar terugbetalen. Dit maakt het niet erg aantrekkelijk om een lening te nemen voor een zonne-energiesysteem.''

Dutch Good Growth Fund financiert

Frank reageert: ''We herkenden dit probleem en hebben gekeken naar de mogelijkheden om Sosai te helpen met een alternatieve oplossing voor hun financieringsproblemen. Onze lokale bank stond niet erg positief tegenover het financieren van een deal naar Nigeria. Vervolgens ben ik in contact gekomen met Atradius Dutch State Business en zij vertelden over het Dutch Good Growth Fund. Hierdoor werd het mogelijk om een uitgestelde betaling aan te bieden aan Sosai.''

Habiba: ''Ik ben erg blij dat we dankzij DGGF de mogelijkheid hebben om de zonne-energiesystemen te kopen op basis van een financiering. En ik ben ook trots op het feit dat we in Nigeria een aanbod kunnen doen waarbij onze klanten kunnen betalen op basis van ‘pay as you go’. Hierdoor is betrouwbare en schone energie nu binnen handbereik voor veel meer organisaties.''

Vrouwelijke ondernemerskracht

Volgens Frank werkt Habiba als een katalysator. Ze is een ondernemer met oog voor de toekomst en een focus op duurzaamheid. Habiba: ''Als vrouwelijke ondernemer in Nigeria is het niet altijd makkelijk geweest. Ik denk dat je ook eigenwijs moet zijn. En misschien zelfs een beetje vreemd en anders. Maar dit zorgt er ook voor dat je dingen voor elkaar kunt krijgen. Voor mij ging het ook altijd om het ontwikkelen van mezelf én om het helpen en overtuigen van anderen om de volgende stap te zetten.''

Voor Frank en Habiba is deze transactie een pilot is om te zien wat er precies nodig is in de markt. De verwachtingen zijn hooggespannen en ze zijn er beiden van overtuigd dat ze met deze oplossing een succesvolle toekomst tegemoet gaan. Wilt u meer weten over de mogelijkheden die DGGF biedt om in het buitenland te investeren? Lees meer op de DGGF website.

DGGF is een financieringsinstrument van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor opkomende markten. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert dit programma uit.