SC&BD ondersteunt pilot AHIF

Het DGGF’s Seed Capital and Business Development (SC&BD) programma ondersteunt de pilot Africa Health Infrastructure Fund (AHIF), geïnitieerd door PharmAccess. AHIF is een unieke kredietverstrekker gewijd aan het faciliteren van toegang tot financiering voor Afrikaans mkb actief in de gezondheidszorg.

Financiering mkb gezondheidzorg

Financiering aan mkb actief in de gezondheidszorg is een door banken sterk onderbediende markt in Afrika door het gebrek aan onderpand, het gepercipieerde risico en inzicht in de specifieke kenmerken van de gezondheidssector. AHIF werkt met lokale financiële partners om flexibele kredietoplossingen te verstrekken gecombineerd met op maat gemaakte technische assistentie, om bedrijven in de gezondheidszorg in staat te stellen om meer consumenten beter kunnen bedienen, met name degenen die momenteel niet goed bediend worden.

Aandacht voor innovatie

In de afgelopen twaalf maanden heeft het initiatief co-investeringen door lokale banken bevorderd en daarmee extra middelen gekatalyseerd en traditionele financiers opgeleid om de gezondheidssector in Afrika te bedienen. Er is een constante focus op innovatie. De pilot richt zich op ‘invoice financing’ van farmaceutische leveranciers in Kenia, zodat apotheken en klinieken de problemen door korte termijn financiering kunnen overwinnen. Ook een product voor de financiering van vorderingen gebruik makende van nationale zorgverzekering claims voor klinieken in Ghana is succesvol getest. De leningportefeuille beslaat onder andere Kenia, Tanzania, Ghana, Nigeria en Liberia.

Medical Credit Fund

Aangezien de pilot zal worden opgenomen in een nieuwe financieringsronde van de Medical Credit Fund, heeft DGGF/SC&BD de katalyserende werking met betrekking tot het aantrekken van nieuwe investeerders al bewezen. Meer informatie Lees meer in het persbericht op de website van PharmAccess.