Garnalen in Nigeria

Het bedrijf Atlantic Shrimpers Limited heeft een garnalenkwekerij opgezet in Badagry in Nigeria, met steun van de Rabobank en het Dutch Good Growth Fund van de Nederlandse overheid. De garnalen worden in een gecontroleerde, gesloten teelt vanaf het broed opgekweekt. Ook de verwerking vindt plaats op het bedrijf, waarna de garnalen worden ingevroren en verscheept voor consumenten in de regio en elders in de wereld. Dit levert structureel werkgelegenheid op voor 300 mensen, in een moeilijk bereikbare en arme streek.

Ik ga op weg naar de kwekerij samen met collega’s van de Nederlandse ambassade. In het havengebied van Lagos ligt de overslagloods van Atlantic Shrimpers. We stappen er op een kleine personenboot. De tocht gaat langs zeeschepen, die liggen aangemeerd bij de vele olieopslagtanks en containerterminals. In deze miljoenenstad staan de oevers vol met huisjes, gemaakt van alleen wat planken, met een dak van plastic of golfplaten. Als we de invloedsfeer van Lagos achter ons hebben gelaten, is de rivier omzoomd met struiken en kokospalmen. Af en toe passeren we vissers in lange smalle boten. Na een uur meren we af. We worden begroet door de beheerder van de nieuwe kwekerij.

Lees dit artikel (pdf) voor meer informatie.