#ClosingTheGap Mekong - Venturing into Vietnam

Het Dutch Good Growth Fund (DGGF) en de Nederlandse ambassade in Vietnam werken samen met Emerging Markets Consulting (EMC), het Mekong Business Initiative, het Vietnam Angel Investor Network en Saigon Innovation Hub om met lokale belanghebbenden in Hanoi en Ho Chi Minh City nieuwe perspectieven binnen het Vietnamese ondernemersecosysteem te bespreken.
 

De lokale belanghebbenden uit het ondernemende ecosysteem van Vietnam verzamelden zich voor twee workshops in Hanoi en Ho Chi Minh City. Gezamenlijk deelden zij hun waardering voor de sterke en zwakke punten van het ecosysteem en werden potentiële oplossingen uitgewerkt die om bijdragen aan een gunstiger werkomgeving voor lokale ondernemers en hun bedrijven. Conclusies uit de workshop worden rechtstreeks verwerkt in het eindrapport, dat naar verwachting in het derde kwartaal van 2018 zal worden gepubliceerd.

Vietnamese ondernemers

Uit de World Bank 2015 Enterprise Survey blijkt dat bijna een derde van de mkb-sector in Vietnam bestaat uit kleine ondernemingen met een relatief lage jaarlijkse omzetgroei (0-10%), terwijl nog een derde zeer snel groeit met meer dan 20% per jaar. Dit is het grootste deel van alle landen in de #ClosingTheGap Mekong-studie. Vietnam heeft ook een kleine maar actieve gemeenschap van innovatieve start-ups en ondernemers, zoals blijkt uit de groeiende belangstelling van angel-investeerders en venture capitalists, die meer dan 90 openbaar aangekondigde investeringen deden in 2017, bijna het dubbele van het bedrag van 2016.

De behoeften van Vietnamese ondernemers

Lokale ondernemers erkennen de noodzaak om hun 'ondernemerscapaciteiten' te vergroten, wat werd gecategoriseerd als de belangrijkste beperking om hun bedrijf te laten groeien. Zoals tijdens de workshop is bevestigd, vereisen ze verdere ondersteuning bij bedrijfsactiviteiten, strategische planning en het verwerven van financiering.

Workshop uitkomsten

Krijg een idee van oplossingen die de capaciteit van het ecosysteem voor lokale ondernemers en hun bedrijven kunnen vergroten. Lees hier het artikel in het Engels (pdf) of Vietnamees (pdf),