Road Rapid biedt uitkomst voor de infrastructuur in Afrika

Tijdens het regenseizoen zorgen onverharde wegen in Afrika voor grote vervoersproblemen. Het bedrijf OSO Enschede besloot daar iets aan te doen. Sinds een aantal jaren werkt het bedrijf aan Road Rapid, een betaalbare, efficiënte en duurzame methode om deze wegen te verstevigen en waterafstotend te maken, en “all year long” begaanbaar te houden.

‘Met Road Rapid kun je voorbewerkte onverharde wegen verstevigen en waterresistent maken’, vertelt Jan Koopmans, CEO van OSO Enschede. ‘ Het innovatieve en milieuvriendelijke product wordt, verdund in water, op de weg aangebracht. Een chemische reactie met de klei in de grond zorgt onder meer voor de verharding. Zo kun je de weg moeiteloos ook voor zwaar transport gebruiken.’ Voor de uitbreiding naar Tanzania ontving OSO Enschede ondersteuning vanuit het Dutch Good Growth Fund (DGGF).

Vruchtbare bodem

In Afrika zijn veel onverharde wegen. In het regenseizoen komen veel voertuigen vast te zitten in de modder. Koopmans: ‘Landbouwoogsten kunnen niet op tijd de markt in de steden bereiken, waardoor veel producten uit het buitenland moeten worden geïmporteerd. Kostbaar en zonde, want de bodem van bijvoorbeeld Sub-Sahara Afrika is enorm vruchtbaar.’

Goed voor de werkgelegenheid

De voordelen van Road Rapid zijn duidelijk. ‘Lokale wegenbouwers kunnen het product met bestaande machines en apparaten toepassen’, zegt Koopmans. ‘We creëren dus lokale werkgelegenheid in de wegenbouw. Maar Road Rapid is ook goed voor de indirecte werkgelegenheid. Doordat rurale gebieden worden ontsloten krijgen lokale economieën immers een impuls. Een ander voordeel is de prijs. In vergelijking met asfalt ben je met Road Rapid tot 90 procent goedkoper uit.’

Testweg in Tanzania

Road Rapid is inmiddels succesvol geïntroduceerd in Nigeria en Sierra Leone. Voor een eerder project in Senegal won OSO de SGS INTRON-award voor beste project van het jaar. Koopmans: ‘We zijn nu ook actief in het noordwesten van Tanzania, niet ver van het Victoriameer. Daar hebben we gewerkt aan een testweg om de werking van Road Rapid onder de lokale omstandigheden te demonstreren aan de Tanzaniaanse overheid. Deze weg wordt in juni officieel geopend in het bijzijn van de Nederlandse ambassadeur, officials en ministers uit Tanzania en mogelijk uit de regio.’

Dutch Good Growth Fund

OSO Enschede kreeg ondersteuning voor het aanleggen van de testweg van het Dutch Good Growth Fund (DGGF). De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert dit programma uit in samenwerking met Atradius DSB en PwC Nederland. Dit doen zij samen in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Zonder het DGGF was het niet gelukt. Hopelijk is dit project het begin van nieuwe projecten in Oost-Afrika. Dan plukken we allemaal de vruchten van onze gezamenlijke investering.’

Meer informatie

www.oso-enschede.com