DGGF financiert koel- en vrieshuis tegen voedselverspilling in Kenia

Beemsterboer Coldstore & Logistics (BCS) krijgt een lening van het Dutch Good Growth Fund (DGGF) en de Equity Bank Kenya. Daarnaast verstrekt het Dutch Good Growth Fund (DGGF) nog een garantie aan Equity Bank Kenya. Daardoor kan het bedrijf een start maken met het bouwen en inrichten van een koel- en vrieshuis in Nairobi. De investering heeft een positief effect op de lokale voedselketen van het Afrikaanse land. Hierbij wordt voedselveiligheid bevordert en voedselverspilling tegengegaan.

Opslagruimte BSC Kenys Ltd

Verse producten

Met deze investering kan het bedrijf de logistieke dienstverlening en opslagcapaciteit van producten voor lokale afnemers vergroten. Dit betekent een groter assortiment aan versproducten voor producenten en afnemers. Hierdoor wordt verspilling van verloren versproducten door slechte koeling en logistiek tegengegaan. Consumenten krijgen daardoor een hogere voedselveiligheid. Vooral voor de landbouw, handel en horeca biedt dit koel- en vrieshuis kansen voor een efficiëntere werkende voedselmarkt.

Energiezuinig

De traditionele koeltechniek maakt gebruik van stoffen die de ozonlaag aantasten (Freon). Het koelhuis van BCS Kenys Ltd. (BCSK) voorziet in moderne natuurlijke koudemiddelen op basis van ammoniak en CO2. Dit is minder schadelijk voor het milieu en energiezuiniger. Het opslaan en transporteren van bederfelijke producten en goederen, kan in een gecontroleerde omgeving, aanzienlijke verspilling verminderen. Dit kan zorgen voor hogere opbrengsten in de voedselketen.

Lokale impact

Het bedrijf profiteert niet alleen van deze marktkansen, maar het creëert ook lokale banen met deze investering . Alleen al in de opstartfase worden 50 mensen aangetrokken om te werken in het koel- en vrieshuis. Daarnaast zijn er ook chauffeurs nodig voor het logistiekvervoer van de producten die er worden opgeslagen. Het bedrijf beoogt een groot gedeelte van deze nieuwe banen in te vullen door vrouwen. De werknemers krijgen training in het werken binnen een koel- en vriesomgeving en over de procedures om de hoge standaarden van voedselveiligheid te garanderen. 

Financieringsmogelijkheden

Met een investering wordt dit bedrijf geholpen om in te spelen op de economische groeikansen die er liggen in Kenia. Daarmee kunnen zij cateren in de lokale behoeften naar professionele logistieke dienstverlening van opslag in en naar koel- en vriesfaciliteiten. Investment manager Barry Brouns van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland zegt: "Door in gesprek te gaan met de ondernemer helpen wij hem verder om zijn idee te verzilveren door middel van een realistisch investeringsplan, met een positieve ontwikkelingsimpact voor de lokale economie in een regio".

DGGF

Beemsterboer Coldstore & Logistics (BCS) krijgt overheidsfinanciering via het Dutch Good Growth Fund (DGGF). De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert dit programma uit in samenwerking met Atradius DSB en PwC Nederland. Dit doen zij samen in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw internationale ambities? Neem dan contact met ons op.