African Angel Academy verwelkomt 93 nieuwe opkomende angel-investeerders

Met 93 nieuwe angel-investeerders heeft the African Angel Academy (AAA) officieel het startschot gegeven voor haar zesde en grootste cohort tot nu toe. AAA is een Afrikaans initiatief dat nieuwe en huidige angel-investeerders virtueel opleidt en bijstaat.

De Seed Capital and Business Development (SC&BD) faciliteit van DGGF ondersteunt AAA bij het verbeteren en opschalen van haar dienstverlening, het ontwikkelen van een businessmodel, en het versterken van kennisontwikkeling. Het opleiden van investeerders en het creëren van een sterk zakelijk netwerk maken immers meer succesvolle investeringen in Afrikaanse startups mogelijk.

Beeld: ©African Angel Academy

Opleidingsprogramma voor angel-investeerders

Tijdens het dertien weken durende leerprogramma wonen deelnemers exclusieve masterclasses bij en zijn ze onderdeel van een waardevolle kennisuitwisseling over het proces en de toekomst van angel investing. Daarbij wordt het programma gepresenteerd door de beste angel-investeerders van het continent. Bovendien is netwerken is een zeer belangrijk onderdeel van het programma, om zo bijvoorbeeld connecties voor co-investeringen aan te gaan en een gezamenlijke transactiepijplijn te ontwikkelen. Op deze manier kan steun aan startups worden vergroot.

Het zesde AAA-cohort is tot stand gekomen in samenwerking met DGGF-Financieren lokaal mkb. Bovendien zullen Orange Corners en de Wereldbank het programma ondersteunen door deze te delen met angel-investeerders in Ghana, Rwanda, Oeganda, Botswana, Senegal, Soedan en Tanzania. Orange Corners is, net als DGGF, een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat jonge ondernemers in heel Afrika en het Midden-Oosten training, mentorschap, netwerk, financiering en faciliteiten biedt om hun bedrijf te starten en te laten groeien.

Volgens studies mobiliseren innovatieve hybride investeringsbenaderingen, met elementen van angel investing, crowdfunding en durfkapitaal, meer startkapitaal voor veelbelovende ondernemers.

Nieuw tijdperk voor angel-investeringen in Afrika

Toegang tot startkapitaal is voor veel jonge Afrikaanse ondernemers nog steeds een belemmering voor groei, ondanks de toename van het aantal angel-investeringen in de afgelopen jaren. In december 2021 deelde DGGF een kennisitem rond angel investing en hoe innovatieve benaderingen van angel investing de financieringskloof voor snelgroeiende Afrikaanse ondernemingen in een vroeg stadium verkleinen. Deze studie heeft aangetoond dat innovatieve hybride investeringsbenaderingen meer startkapitaal hebben gemobiliseerd voor veelbelovende ondernemers. Deze hybride modellen combineren elementen van angel investing, crowdfunding en durfkapitaal. De komende jaren zullen de financiële opbrengsten van deze nieuwe investeringsmodellen duidelijk worden.


Het gebrek aan data over angel-investeringen maakt het voor zowel angels, reguliere investeerders als donoren moeilijk om realistische en weloverwogen analyses uit te voeren, en zo verwachtingen te vormen over activiteiten in de sector. Zo is er behoefte aan beter inzicht in de effecten van angel investing op werkgelegenheid, inclusiviteit en ESG-effecten. Daarom ondersteunt DGGF-activiteiten van AAA op het gebied van kennisontwikkeling en dataverzameling, bijvoorbeeld met advies over een uitgebreid onderzoekskader voor de jaarlijkse verzameling van data. Daarnaast zullen data-ondersteunde kennisproducten worden gecreëerd om de leercurve in de hele sector te vergroten. 
 

Klik hier om meer te lezen over angel investing ende SC&BD-ondersteuning aan de African Angel Academy.