Kiitos stimuleert IT-talent uit Midden-Oosten en Noord-Afrika

Softwarebedrijf Kiitos creëert banen voor IT-talent uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Deze jongeren worden ingezet voor projecten bij Nederlandse opdrachtgevers. Kiitos leidt vooral (jonge) vrouwen als IT’ers op, omdat het bedrijf streeft naar gendergelijkheid. 

Afbeelding Kiitos
Beeld: ©Kiitos / Kiitos

"Er is in Nederland een groot tekort aan softwareontwikkelaars," zegt mede-oprichter Christian Vezjak. "Terwijl jongeren uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika niet kunnen wachten om aan de slag te gaan." Dankzij een groeifinanciering van het RVO Internationaal Financieren - Dutch Good Growth Fund (DGGF) kan Kiitos nog meer jongeren aan een baan helpen.

Gendergelijkheid

Kiitos is begonnen in de Palestijnse Gebieden en heeft grote ambities om internationaal te groeien. Het bedrijf is al actief in Jordanië en ze hopen dit jaar uit te breiden naar 3 andere landen. "Dankzij deze financiering hebben we binnen 15 maanden 30 mensen aan een baan kunnen helpen," zegt Vezjak. "Uiteindelijk willen we 1.000 banen creëren in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. 500 voor mannen en 500 voor vrouwen, want gendergelijkheid is een belangrijk onderdeel van onze missie."

Om dit doel te behalen, werkt Kiitos samen met lokale ngo’s die jongeren opleiden, zoals Gaza Sky Geeks in de Palestijnse Gebieden. Zo krijgen ook jongeren zonder diploma de kans om zich te ontwikkelen. Kiitos bereidt hen met een talentenprogramma voor op hun carrière, bijvoorbeeld door ze kennis te laten maken met de Nederlandse cultuur en partnerbedrijven. Vezjak merkt dat Nederlandse bedrijven soms terughoudend zijn in de samenwerking met talent uit het Midden-Oosten en Noord Afrika. Kiitos heeft die mentaliteit de afgelopen 2 jaar doen veranderen.

Software biedt kansen

Door talent uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika de mogelijkheid te geven om zich te ontwikkelen, stimuleert Kiitos de IT-sector en de lokale economie in deze regio. Vezjak: "Software biedt veel kansen, omdat er weinig infrastructuur nodig is om het te exporteren. De medewerkers van Kiitos werken voor Nederlandse klanten, die hun inzet hard kunnen gebruiken. Maar er ontstaat nu ook een software community in de Palestijnse Gebieden. Daar komen ook weer nieuwe initiatieven uit voort."

Meer informatie over DGGF

Wilt u - net als Kiitos - internationaal ondernemen met impact? Met DGGF financiert RVO, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, projecten in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Onze adviseurs helpen u graag met vrijblijvend advies op maat. Mail ons: if@rvo.nl.