"Samenwerking zorgt voor groei"

Rural Spark voert energie-oplossingen uit voor de Afrikaanse markt. In Afrika hebben op dit moment meer dan 500 miljoen mensen geen toegang tot energie. Door de zonne-energie van de Home Energy Kit levert Rural Spark al meer dan 200.000 mensen duurzame energie. 

Beeld: ©Rural Spark

Energie voor economische activiteiten

Rural Spark is sinds 2018 actief in Afrika. Het bedrijf levert energie in onder andere Kenia, Nigeria, Democratische Republiek Congo en Mozambique. De energiekit bestaat uit een zonnepaneel en een kastje, waar bijvoorbeeld lampen, ventilatoren, tv’s en mobiele telefoons op aangesloten worden. Deze energievoorziening biedt lokale inwoners mogelijkheden. Harmen van Heist, medeoprichter van Rural Spark: "In sommige delen van de wereld stopt het leven als de zon onder gaat. Mensen hebben zonder energie geen toegang tot de economie. Door energie ontstaan er (economische) activiteiten. Dit is belangrijk voor elke vorm van ontwikkeling. Voor ons is het een kans om het op een duurzame en betrouwbare manier aan te bieden".

Financiering via DGGF

Rural Spark verkoopt producten aan lokale distributiebedrijven. Het bedrijf gebruikt de regelingen van het Dutch Good Growth Fund (DGGF) om energiekits te ontwikkelen. Denk hierbij aan de voorfinanciering en exportfinanciering. Van Heist: "Omdat een bank vaak te veel risico’s ziet, kun je daar niet makkelijk terecht. Wij kunnen onze systemen inkopen en laten ontwikkelen. Door de financieringsmogelijkheden kunnen we de producten op korte termijn aan onze klanten leveren". 

Risico's in de markten

"De levertijd van sommige producten is lang omdat daar veel chips in zitten", legt Van Heist uit. "Die moet je ver van tevoren bestellen, maar daar moet je wel geld voor hebben. Vroeger vroegen wij klanten om een flink deel vooraf te betalen. Dankzij deze regelingen van DGGF hebben wij onze eerste klappers op de Afrikaanse markt kunnen maken".

DGGF helpt Nederlandse ondernemers, zowel klein (starters) als groot. Mieke Flierhuis, Investment Manager bij DGGF en DTIF: "Wij bieden voorfinanciering aan bedrijven zoals Rural Spark. Bedrijven kunnen hierdoor sneller produceren en leveren aan klanten. Dit neemt een groot deel van het risico weg bij de ondernemer".

Exportfinanciering en werkkapitaal

De exportregeling gaat via Atradius Dutch State Business. Atradius DSB helpt om met DGGF een exportkredietverzekering met wisselfinanciering aan te bieden. Hierdoor hebben de lokale klanten de mogelijkheid om de energiekits in termijnen terug te betalen. 

Maatschappelijk verantwoord

Atradius kijkt bij samenwerkingen naar de inhoud van transacties. Bob Barre, Accountmanager bij Atradius DSB: "Bijvoorbeeld naar de werkgelegenheid die wordt gecreëerd, voor zowel mannen als vrouwen. Daarnaast zoeken we uit wat de lokale mensen eraan hebben".

Ook RVO kijkt naar maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en de lokale gevolgen. Flierhuis: "Wij kijken naar de toeleveranciers van Rural Spark; welke certificaten heeft men én hoe wordt met milieurisico’s omgegaan? Hoe zijn de arbeidsomstandigheden in de fabriek? Daarnaast makende energiekits zelf ook directe impact op de leefomstandigheden van de lokale bevolking in Afrika."

Volgens Van Heist is de samenwerking met RVO en Atradius snel en positief. "Wat ik van DGGF heb geleerd, is dat er echt bereidheid is vanuit de overheid om met ondernemers te kijken naar de mogelijkheden. Er zijn zoveel hulpmiddelen. Het is een kwestie van zoeken naar de juiste regeling". 

Financieel duurzaam

"Ik vind het belangrijk dat de dingen die wij doen, ook financieel duurzaam zijn", vertelt Van Heist. "Het is goed dat dit geen subsidies zijn, maar leningen, en dat het geld ook terugkomt uit de markt. Tegen andere ondernemers wil ik zeggen: ga kijken wat DGGF voor je bedrijf kan doen. DGGF helpt je écht met groeien."

Meer weten?

Wilt u net als Rural Spark internationaal ondernemen met impact? Met DGGF financiert RVO, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, projecten in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Onze adviseurs helpen u graag met vrijblijvend advies op maat. Mail naar: if@rvo.nl.