Maatwerkoplossingen in de distributieketen tijdens de Nigeriaanse lockdown

Meer dan een jaar na de intrede van COVID-19 zijn de meeste landen nog steeds bezig de catastrofale gevolgen te temperen. Frontiermarkten, zoals Nigeria, hebben ervaren hoe de toch al moeilijke situaties - zoals armoede en gezondheidsvoorzieningen - door de pandemie zijn verergerd.

Om de Nigeriaanse bevolking tijdens de lockdown te helpen heeft de plaatselijke onderneming SKLD Integrated Services (SKLD) haar diensten uitgebreid. Ze heeft gezichtsmaskers aan haar catalogus toegevoegd en klanten rechtstreekse leveringsopties aangeboden. SKLD heeft financiering ontvangen uit het portefeuillefonds van DGGF, Alitheia IDF.

SKLD Integrated Services
Beeld: ©SKLD Integrated Services Nigeria

Distributieketen onderhouden in de Nigeriaanse lockdown

Nigeria heeft te maken gehad met zowel gedeeltelijke als totale lockdowns om verdere verspreiding van het virus te beperken. De lockdown heeft geleid tot een verstoring van lokale distributieketens, de tijdelijke sluiting van scholen en een mobiliteitsbeperking voor de bevolking. SKLD is oorspronkelijk een distributeur van onderwijsbenodigdheden en humanitaire hulpgoederen. Om de plaatselijke bevolking te helpen, besloot SKLD  gezichtsmaskers in haar productcatalogus op te nemen en deze bij mensen thuis te bezorgen.

Humanitaire organisaties voorzien van hulpmiddelen

Sinds de oprichting in 2000 is SKLD uitgegroeid van een gewone schoolwinkel tot een partner voor humanitaire organisaties in de levering van hulpgoederen. Over het algemeen voorziet SKLD deze organisaties van was- en hygiënekits. Alitheia, een van de fondsen in DGGF's portefeuille, investeerde in 2020 in SKLD.

Investeren in vrouwelijke ondernemers in Afrika

In 2019 werd Alitheia toegevoegd aan de portefeuille van DGGF. Hun missie is om risicokapitaal met een genderlensfocus te verstrekken aan veelbelovend mkb in West- en Zuid-Afrikaanse landen. Ze streven ernaar een case te maken door meer dan 50% van de portefeuille te investeren in bedrijven die eigendom zijn van, of geleid worden door vrouwen. Daarnaast wordt het fonds geleid door een volledig vrouwelijk fondsmanagementteam.

De genderlensbenadering omvat ook het bevorderen van gender inclusiviteit door de gehele zakelijke distributieketen. Het fonds heeft toegang tot een uitgebreid netwerk van vrouwelijke leiders en ondernemers. Alitheia’s visie is dat traditionele investeerders geld op tafel laten liggen door vrouwelijke ondernemers over het hoofd te zien als potentiële investeringskansen.