Gezondheidszorg pioniers investeren in Oost-Afrika

De behoefte aan investeringen in de gezondheidszorg in Oost-Afrika is onmiskenbaar. En iets dat aandacht verdient vandaag op Wereldgezondheidsdag, waar gestreefd wordt naar 'het bouwen van een rechtvaardigere, gezondere wereld'. Met een groeiende bevolking en een stijgende vraag naar gezondheidsdiensten heeft de lokale zorgsector enorm groeipotentieel en een solide investering gebleken voor DGGF-investee Zoscales Partners (Zoscales).

Pioneer Diagnostic Center
Beeld: ©Pioneer Diagnostic Center

Pionier in de gezondheidszorgsector van Ethiopië

In mei 2020, te midden van de wereldwijde pandemie, investeerde Zoscales in het Pioneer Diagnostic Center (PDC). Dit is een medisch beeldvormingsbedrijf dat ooit de eerste private MRI naar Ethiopië bracht. Sinds de oprichting in 2006 is PDC uitgegroeid tot een leider op het gebied van medische beeldvormende diensten, zoals MRI's en röntgenfoto's. Dankzij de initiële investering kon het bedrijf de kwaliteit van zijn diensten verbeteren en prestaties leveren naar internationale standaarden.

Hoewel COVID-19 de broosheid van de lokale gezondheidszorg verder heeft blootgelegd, leken de investeringen in de sector "vrij robuust en vaak bestand tegen grote schokken", volgens de Zoscales Principal die de deal leidde. De initiële investering betekende een belangrijke stap in de missie van Zoscales om te investeren in de onderbedeelde Ethiopische zorgsector.

In een poging om hun diensten uit te breiden naar buiten de hoofdstad Addis Ababa, ontving PDC een hernieuwde toezegging van Zoscales in de vorm van vervolgkapitaal. Daarmee kreeg Zoscales ook een controlerend belang in het bedrijf. De vervolginvestering maakte naast de uitbreiding, ook de uitrol van gespecialiseerde diensten mogelijk. Het versnelt daarnaast de betaalbare toegang tot hoogwaardige gezondheidsdiensten voor de lokale bevolking.

Zoscales' eerste stappen in de uitbouw van een regionaal zorgnetwerk

Zoscales kwam in 2017 in de portefeuille van DGGF. Het fonds is er sterk van overtuigd dat de meest succesvolle mkb’s ook de bedrijven zijn die een positieve sociale en milieu-impact maken. Deze investering in PDC is slechts het begin van wat Zoscales voor ogen heeft in termen van het investeren in, en bouwen van een groot en sterk zorgnetwerk.