ForestEffect Fund I en II

Wilt u uw mkb-bedrijf uitbreiden in een opkomende markt? En kost het u moeite om een financiering te krijgen voor uw project? Het ForestEffect Fund (FEF) kunt u hierbij helpen.

ForestEffect Fund (FEF) is een publiek-privaat investeringsfonds. Het fonds faciliteert Nederlandse mkb’ers bij het investeren in opkomende landen en ontwikkelingslanden. FEF is gespecialiseerd in mkb-bedrijven die een positief effect hebben op de lokale economie in opkomende landen (DGGF-landen) en zich houden aan de internationale richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

DGGF-lening

Het Dutch Good Growth Fund (DGGF) selecteerde eind 2016 FEF. DGGF heeft in FEF geïnvesteerd door het investeringsbedrag van de private aandeelhouders in het fonds te verdubbelen met een lening van € 6 miljoen. Met dit bedrag investeert FEF in Nederlandse en lokale bedrijven in DGGF-landen, zodat deze  hun activiteiten kunnen uitbreiden.  

Het ForestEffect heeft nog een 2e fonds, het Sustainable Supply Chain Fund. DGGF investeert in dit fonds door het investeringsbedrag van de private investeerders te verdubbelen met een lening van € 15 miljoen. De totale fondsomvang wordt dan € 30 miljoen.

Wie kan financiering aanvragen via ForestEffect Fund?

Uw bedrijf:

  • is actief in de agrarische sector  specifiek in koffie, noten, etc. Uw doel is om de gehele productie- en waardeketen te optimaliseren en hiermee te verduurzamen. Hierbij kunt u investeren in 'enablers' die dit proces kunnen ondersteunen. Denk hierbij aan ondersteunende faciliteiten voor de uitvoerende partijen. Bijvoorbeeld satellietinformatievoorzieningen voor lokale boeren.
  • is actief in Oost- en/of West-Afrika;   
  • heeft een competent en ervaren team;
  • voert commercieel en economisch haalbare projecten uit;
  • wil een bijdrage leveren aan economische en sociale verbeteringen in opkomende markten;
  • voldoet aan de richtlijnen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO);
  • hanteert de arbeidsnormen van de International Finance Corporation (IFC).

ForestEffect doet investeringen vanaf € 350.000 en heeft een voorkeur om 'milestone-based' te investeren. De echt vroegefase-onderneming en zeer early-stage financiering heeft niet FEF’s prioriteit.

Het fonds beoordeelt potentiële projecten op basis van hun economische en commerciële haalbaarheid en lokale impact. Voor het beoordelen van de duurzaamheidsdoelstellingen (ESG) heeft FEF capabele professionals. Andere teamleden doen de due diligence, selectie en executie van transacties.

Investeren in opkomende markten in Oost- en West-Afrika

Naast de financiële investering, ondersteunt het fonds uw bedrijf met praktische kennis, ervaring en toegang tot zijn netwerk in o.a. de voedingsmiddelensector. Investeringen leiden vaak tot aanvullende publieke en/of private financiering, waarmee u uw bedrijfsactiviteiten verder kunt uitbreiden. Dit stimuleert de lokale economie, zorgt voor meer banen, betere arbeidsvaardigheden, grotere productiviteit, en ook een hoger rendement voor uw bedrijf.

ForestEffect gebruikt de expertise van investeerders en overheidsinstellingen om mkb-bedrijven actief in staat te stellen opkomende markten te betreden. Met name in Afrika, waar (Nederlandse) banken en investeerders terughoudend zijn om te participeren. Om deze markten te bereiken, heeft het fonds een goed netwerk van lokale relevante contacten en lokale kennis die zowel het fonds en haar investee companies, maar ook de lokaal actieve partijen een voordeel kunnen brengen. Het kantoor van FEF is in Den Haag.

Heeft u interesse in financiering via ForestEffect Fund?

FEF heeft al diverse transacties gefinancierd. Het fonds is doorlopend op zoek naar nieuwe projecten om nieuwe markten te vinden voor producten, of producten in de waardeketen samen te verduurzamen. Wilt u uw bedrijf uitbreiden in een opkomende markt? En kost het u moeite om uw project gefinancierd te krijgen? Neem dan contact op met partner/oprichter Walle Oppedijk van Veen: wv@foresteffect.com.