Vrouwelijke ondernemers in Togo ondersteund dankzij DGGF-bijdrage

"Vrouwen kunnen moeilijker toegang krijgen tot financiering dan mannen", zegt Candide Leguede, voorzitter van de 'Federation of Business Women and Entrepreneurs of Togo'. Dit is waarom het Dutch Good Growth Fund (DGGF) – Investeringsfondsen lokaal mkb – de eerste zogenaamde business incubator voor vrouwen in Togo ondersteunt: Innov’Up.

Innov’Up helpt vrouwelijke ondernemers als Emefa en Kossiwa om hun bedrijf op te starten en uit te breiden.

Vrouwelijke ondernemers Innov'up in Togo
Beeld: ©Innov'Up

Emefa Kpegba (links), mede-ontwikkelaar van de app 'Agri Business Data', met Hanna Banla-Kueaviakoe, mentor van ondernemers. De Agri Business Data app verzamelt, verwerkt en publiceert agrarische data, zoals prijzen van grondstoffen en weersvoorspellingen. Innov’Up biedt haar technische ondersteuning en heeft haar in contact gebracht met potentiële partners, zowel nationaal als internationaal.

Twee jaar geleden begon Candide Innov’Up, de eerste zogenaamde business incubator voor vrouwen in Togo. "We willen ervoor zorgen dat er meer door vrouwen geleide ondernemingen komen door vrouwelijke ondernemers actieve en geïntegreerde ondersteuning aan te bieden", legt Candide uit, "om zodoende hun transitie van de informele naar de formele economie te faciliteren".

Vrouwen leveren een belangrijke bijdrage aan de Togolese economie (verantwoordelijk voor 46% van het bbp), maar vertegenwoordigen een verbijsterende 70% van de informele sector.

Tot nu toe heeft Innov’Up al 50 vrouwen geholpen om hun eigen bedrijf in Togo op te zetten en uit te breiden. Daarnaast hebben ze meer dan duizenden vrouwen getraind op diverse gebieden van ondernemerschap.

Emefa A. Kpegba is een softwareontwikkelaar die samen met 2 landbouwkundigen een applicatie genaamd 'Agri Business Data' heeft ontwikkeld. "Het is een platform dat agrarische data, zoals prijzen van grondstoffen en weersvoorspellingen verzamelt, verwerkt en publiceert. We realiseerden ons dat dit soort data schaars is in West-Afrika, zelfs in universiteiten waar de data vaak verouderd is."

Boerencoöperaties kunnen nu data over onder andere prijzen, regenvoorspellingen inzien en deze informatie via een sms met hun leden delen. Innov’Up biedt Emefa technische ondersteuning en heeft haar in contact gebracht met potentiële partners, zowel nationaal als internationaal.

Kossiwa Tsipoaka, een jonge en recent afgestudeerde vrouw, werd ook begeleid door Innov’Up. Dankzij de incubatiedienstverlening van Innov’Up leidt zij nu een bedrijf in watervoorziening. Haar bedrijf heeft 7 werknemers in dienst, werkt samen met bedrijven tot in Frankrijk en neemt deel aan officiële aanbestedingsprocessen van de overheid.  

Meer informatie

DGGF’s Seed Capital & Business Development programma ondersteunt Innov’Up om ervoor te helpen zorgen dat het ecosysteem zich ontwikkelt en toegankelijker wordt voor lokale vrouwelijke ondernemers in Togo.

Wil je meer weten over hoe DGGF lokaal ondernemerschap stimuleert in opkomende markten? Lees dan het DGGF impact rapport.