Koffie verbouwen om werkloosheid in Nepal te bestrijden

In 2015 bezochten Ben en Linda Kostwinder het gebied in Nepal, dat door een aardbeving was getroffen. "We zagen een enorme werkloosheid. Vooral mannen moesten vaak noodgedwongen in het buitenland werken. Zij waren daardoor jarenlang niet bij hun families. Ze konden zelfs niet tijdelijk naar huis om te helpen na de aardbeving. Dat heeft ons diep geraakt."

Ben en Linda voelden zich geroepen om iets aan die werkloosheid te doen. Hun oog viel op de potentie van koffie. "Nepal heeft een ideaal klimaat voor de groei van koffie, maar die potentie wordt nog lang niet volledig benut. Dus daar zagen wij een kans." In de loop van 2016 hebben Linda en Ben allebei hun baan opgezegd, zodat zij zich volledig konden focussen op hun nieuwe onderneming: 80days coffee.

Hoe werkt 80days?

"Wij geven de boeren alles wat ze nodig hebben om koffie te verbouwen, zoals planten, compost, een irrigatiesysteem, training en begeleiding bij het verbouwen van koffie. Zij brengen het gebruik van hun land en hun arbeid in", legt Ben uit. "We hebben contracten met hen afgesloten, waarin we een eerlijke prijs voor hun koffie hebben afgesproken. "Dankzij 80days coffee zijn inmiddels in Nepal al meer dan 20 boeren aan het werk. Het bedrijf zit nog in de opstartfase. Het duurt gemiddeld 3 tot 4 jaar voordat een kleine koffieboom voldoende vruchten draagt, en de boer de eerste koffiebonen kan oogsten.

Gelukkig kunnen Ben en Linda al wel koffie verkopen. "We werken samen met een aantal boeren die al koffie verbouwden. Die koffie verkopen we nu al, want dan kunnen de mensen alvast een beetje wennen aan Nepalese koffie", vertelt Ben. "Bij deze commerciële opschaling van ons bedrijf zijn we geholpen door RVO.nl."

Dutch Good Growth Fund (DGGF)

RVO.nl ondersteunt 80days coffee vanuit het DGGF. Dit fonds helpt Nederlandse ondernemers die zakendoen met ontwikkelingslanden en opkomende markten om hun onderneming tot bloei te brengen.

Ben vertelt: "Wij moeten de koffie een jaar vooruit inkopen, en het duurt ongeveer een jaar voordat we dat terugverdienen. Daarvoor krijgen wij vanuit de overheid een voorfinanciering."

Meer informatie

  • Check met de Regelhulp of jouw plan in aanmerking komt voor DGGF.
  • Lees meer over de financieringsmogelijkheden van DGGF.