Flexknit gaat voor groen

Al meer dan 20 jaar maken de Nederlanders Arno Steenkist en Jeroen Stuurop gebreide kleding op Madagaskar. Hun bedrijf Flexknit is een belangrijke werkgever in een land waar veel armoede voorkomt. Zelfs tijdens de coronacrisis biedt het bedrijf een inkomen aan ongeveer 6.000 werknemers. Het merendeel daarvan zijn alleenstaande vrouwen.

Flexknit in Madagascar

Maar de ambitie van Flexknit gaat verder. Het bedrijf wil de textielsector van Madagaskar vergroenen. Ze hopen dat andere bedrijven meeliften op deze vergroening.

Internationaal Financieren

Flexknit heeft een lening gekregen van het Dutch Good Growth Fund (DGGF). Deze lening gebruikt Flexknit om te investeren in groene energie en efficiëntere productie.

Slim stoken

Madagaskar staat bekend om haar unieke flora en fauna en biodiversiteit. Maar het land kampt met ontbossing door de behoefte aan brandhout. De textielindustrie gebruikt veel hout om stoom op te wekken voor het strijken, stomen en wassen van kleding. Om ontbossing tegen te gaan, gebruikt Flexknit hiervoor briketten.

Met de DGGF-financiering wil Flexknit investeren in een fabriek die natuurlijk materiaal omzet in briketten. Denk hierbij aan rijstvliezen en pijlriet. “Door DGGF financiering kunnen we onze plannen sneller opschalen dan voorzien” aldus Arno. “Hierdoor kunnen we andere bedrijven eerder voorzien van briketten.” Naast eigen gebruik wil Flexknit de briketten verkopen aan bedrijven die ook stoom gebruiken voor productieprocessen. Om zeker te zijn van grondstoffen investeert Flexknit ook in een pijlrietplantage. Dit riet brengt voedingsstoffen in de grond en maakt het land vruchtbaar.   

Sterk door crises

Flexknit heeft door de jaren heen te maken gehad met verschillende crises op het eiland. Madagaskar heeft problemen met natuurgeweld en kent een geschiedenis van politieke instabiliteit. Dit leidt tot grote vertragingen van import en exporten en importsancties voor sommige markten.

Door dit soort ervaringen heeft Flexknit een conservatief bedrijfsmodel ontwikkeld. Het model gaat uit van stabiele, matige groei dat tegenslagen goed kan opvangen. Het bedrijf heeft de klappen van de coronacrisis goed opgevangen. DGGF heeft vertrouwen in Flexknit’s strategie. Het draagt daarom graag bij aan de investeringen die het bedrijf voor ogen heeft.

Meer weten?

Wilt u net als Flexknit internationaal ondernemen met impact? Met DGGF financiert RVO - in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken - investeringen in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Onze adviseurs helpen u graag met vrijblijvend advies op maat. Mail ons: if@rvo.nl.

Lees meer over: