Eerlijke sloffen maken onder goede arbeidsomstandigheden

Kingdom of Wow maakt sinds 2017 duurzaam schoeisel in Cambodja. Vrouwen maken de producten met de hand. Met financiële hulp van RVO bereikte het bedrijf de Nederlandse en later ook de Amerikaanse markt. Ze gaan nu samenwerken met een bekend Nederlands merk. Hiervoor hebben  ze een proefcollectie met customized schoenen gemaakt. Kingdom of Wow zorgt namelijk voor eerlijke arbeidsvoorwaarden, maar blijft ook competitief.

Praktijkverhaal Kingdom of Wow

Godie van de Paal had een totaal andere carrière, voordat zij Kingdom of Wow startte. Daarbij viel het haar op dat veel Nederlandse importeurs ontevreden waren over de arbeidsomstandigheden, waaronder hun producten gemaakt werden. "Als kleine afnemer kun je geen druk op je leverancier leggen," vertelt ze. "Die zeggen dan dat dat te duur is. Daar geloofde ik niets van."

Goede arbeidsvoorwaarden

Toen ze naar Cambodja verhuisde, is Godie aan de slag gegaan om het tegendeel te bewijzen: "We maken hier sloffen onder goede arbeidsvoorwaarden – we bieden een eerlijk loon, gratis lunch, verzekeringen, kinderopvang." Het kost 3 maanden om personeel in te werken. Daarom is het economisch belangrijk om personeel lang bij het bedrijf te houden. "Zo’n opvang en gratis lunch zijn gewoon goede investeringen," vertelt Godie.

Marketing en sales

Al gauw liep de productiefaciliteit geolied, maar de verkoop liep daar nog op achter. "Marketing en sales waren voor mij onbekend terrein," legt Godie uit. Met financiële ondersteuning van het programma Technische Assistentie (TA) van het Dutch Good Growth Fund (DGGF), uitgevoerd door RVO, huurde Kingdom of Wow een marketing- en brandingexpert in. 

"Ik had daar nog geen kaas van gegeten, en al onze inkomsten gingen direct weer de productie in," zegt Godie. Omdat ze de sloffen met de hand produceren, is de productiecyclus lang. Kingdom of Wow had nog onvoldoende reserves om zelf de lange periode tussen de inkoop van grondstoffen en betalingen van de klanten te overbruggen. "Met de voorfinanciering vanuit TA konden we die cyclus doorbreken."

Dit had al snel effect, en met de toenemende verkoopcijfers besloot Kingdom of Wow ook naar de VS uit te breiden. Met rentevrije leningen van RVO kon het bedrijf daar hun voorraden betalen, om zo voet  aan de grond te krijgen. Kingdom of Wow kijkt  nu ook  naar een structurele samenwerking met een bekend Nederlands merk. Samen hebben ze nu  een eerste collectie op de Nederlandse, Duitse en Belgische markt gebracht.
 

Duurzaam personeelsbeleid

Zo komt Godie steeds dichterbij haar doel om te bewijzen dat het mogelijk is om duurzame werkgelegenheid te creëren. “Het is als bedrijf voordelig om verantwoordelijk met je werknemers om te gaan," zegt ze. “Volgens onze marketingexpert gaan onze producten eigenlijk te lang mee om rendabel te zijn. Maar onze klanten kopen ook sloffen voor hun vrienden, of sturen hun familie naar ons toe. Goedkoop is uiteindelijk duurkoop ."

Meer weten?

Wilt u - net als Godie - internationaal ondernemen met impact? Met DGGF financiert RVO, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, projecten in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Onze adviseurs helpen u graag met vrijblijvend advies op maat. Mail ons: if@rvo.nl.