ForestEffect Fund I en II

Wilt u uw bedrijf uitbreiden in een opkomende markt? En kost het u moeite om een financiering te krijgen voor uw project? Het ForestEffect Fund (FEF) kunt u hierbij helpen.

FEF is een publiek-privaat investeringsfonds. Het fonds helpt Nederlandse ondernemers bij het investeren in opkomende landen en ontwikkelingslanden.

Het fonds is gespecialiseerd in bedrijven die een positief effect hebben op de lokale economie in opkomende landen (DGGF-landen). En die zich houden aan de internationale richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

DGGF-lening

Het Dutch Good Growth Fund (DGGF) selecteerde FEF eind 2016. DGGF verdubbelde het investeringsbedrag van de private aandeelhouders met een lening van € 6 miljoen. Met dit bedrag investeert FEF in Nederlandse en lokale bedrijven in DGGF-landen, zodat zij hun activiteiten kunnen uitbreiden.  

Het ForestEffect heeft nog een 2e fonds, het Sustainable Supply Chain Fund. DGGF verdubbelde het investeringsbedrag van de private investeerders met een lening van € 15 miljoen. De totale fondsomvang is € 30 miljoen.

Voorwaarden

Uw bedrijf:

  • is actief in de agrarische sector (koffie, noten). Uw doel is om de hele productie- en waardeketen te verbeteren en te verduurzamen. Hierbij kunt u investeren in 'enablers' die dit proces ondersteunen. Denk hierbij aan ondersteunende faciliteiten voor de uitvoerende partijen. Bijvoorbeeld satellietinformatievoorzieningen voor lokale boeren.
  • is actief in Oost- en/of West-Afrika;   
  • heeft een competent en ervaren team;
  • voert commercieel en economisch haalbare projecten uit;
  • wil een bijdrage leveren aan economische en sociale verbeteringen in opkomende markten;
  • voldoet aan de richtlijnen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO);
  • hanteert de arbeidsnormen van de International Finance Corporation (IFC).

ForestEffect doet investeringen vanaf € 350.000 en heeft een voorkeur om 'milestone-based' te investeren. De echt vroegefase-onderneming en zeer early-stage financiering heeft geen prioriteit.

Het fonds beoordeelt projecten op basis van hun economische en commerciële haalbaarheid en lokale impact. Professionals binnen FEF  beoordelen de duurzaamheidsdoelstellingen (ESG). Andere teamleden doen de due diligence, selectie en executies van transacties.

Investeren in Oost- en West-Afrika

Naast de financiële investering, ondersteunt het fonds uw bedrijf met praktische kennis, ervaring en toegang tot zijn netwerk in onder andere de voedingsmiddelensector.

Investeringen leiden vaak tot aanvullende publieke en/of private financiering. Hiermee kunt u uw bedrijfsactiviteiten verder uitbreiden. Dit stimuleert de lokale economie, zorgt voor meer banen, betere arbeidsvaardigheden, grotere productiviteit, en ook een hoger rendement voor uw bedrijf.

ForestEffect gebruikt de kennis van investeerders en overheidsinstellingen, zodat Nederlandse bedrijven actief opkomende markten kunnen betreden. Vooral in Afrika, waar (Nederlandse) banken en investeerders terughoudend zijn om te participeren. Om deze markten te bereiken, heeft het fonds een goed netwerk van lokale relevante contacten en lokale kennis. Dit kan zowel het fonds en haar investee companies, maar ook de lokaal actieve partijen een voordeel brengen. Het kantoor van FEF is in Den Haag.

Heeft u interesse in financiering?

FEF heeft al diverse transacties gefinancierd. Het fonds is doorlopend op zoek naar projecten om nieuwe markten te vinden voor producten, of producten in de waardeketen samen te verduurzamen.

Wilt u uw bedrijf uitbreiden in een opkomende markt? En kost het u moeite om financiering te krijgen voor uw project? Neem dan contact op met partner/oprichter Walle Oppedijk van Veen: wv@foresteffect.com.