Garnalen in Nigeria

  • iedereen (publiek zichtbaar)
Garnalen in Nigeria

Het bedrijf Atlantic Shrimpers Limited heeft een garnalenkwekerij opgezet in Badagry in Nigeria, met steun van de Rabobank en het Dutch Good Growth Fund van de Nederlandse overheid. De garnalen worden in een gecontroleerde, gesloten teelt vanaf het broed opgekweekt. Ook de verwerking vindt plaats op het bedrijf, waarna de garnalen worden ingevroren en verscheept voor consumenten in de regio en elders in de wereld. Dit levert structureel werkgelegenheid op voor 300 mensen, in een moeilijk bereikbare en arme streek.

Ik ga op weg naar de kwekerij samen met collega’s van de Nederlandse ambassade. In het havengebied van Lagos ligt de overslagloods van Atlantic Shrimpers. We stappen er op een kleine personenboot. De tocht gaat langs zeeschepen, die liggen aangemeerd bij de vele olieopslagtanks en containerterminals. In deze miljoenenstad staan de oevers vol met huisjes, gemaakt van alleen wat planken, met een dak van plastic of golfplaten. Als we de invloedsfeer van Lagos achter ons hebben gelaten, is de rivier omzoomd met struiken en kokospalmen. Af en toe passeren we vissers in lange smalle boten. Na een uur meren we af. We worden begroet door de beheerder van de nieuwe kwekerij.

Kweekvijvers

De experts op het bedrijf komen uit India. Ze hebben veel ervaring opgedaan met aanleg en onderhoud van visvijvers in Azië. We krijgen een rondleiding over het strak georganiseerde bedrijf, dat in gesloten, gecontroleerde systemen grote-tijgergarnalen houdt (Penaeus monodon). Stap voor stap worden in bakken miljoenen eitjes opgekweekt tot jonge garnaaltjes. Daarvoor wordt grondig gezuiverd zeewater gebruikt. Alles gaat zonder antibiotica. In laboratoria op het terrein test men voortdurend hoe het proces verloopt. De garnaaltjes groeien vervolgens door in kweekvijvers. Als ze groot genoeg zijn worden de garnalen gevangen en gaan ze op ijs naar de moderne verwerkingsfabriek op het terrein. Ze worden diep ingevroren en verscheept naar de overslagloods. Van daar gaan ze op transport naar consumenten in Nigeria of elders in de wereld.

Werkgelegenheid

Het bedrijf heeft de locatie zorgvuldig uitgekozen op een zandstrook tussen zee en rivier. De grond werd weinig gebruikt. In goed overleg met de overheid en de lokale bevolking is er gezorgd voor compensatie. Na goedkeuring van de plannen en effectrapportages is de aanleg van start gegaan. Het bedrijf is nu nagenoeg voltooid en de productie is goed op gang. De constructie van de gebouwen, het geavanceerde watersysteem en de vijvers leverde afgelopen periode veel werkgelegenheid op. Nu de bouw af is biedt de kwekerij aan 300 mensen uit de omgeving een baan. Ik praat met een paar jonge medewerkers. Ze werken er graag. Het bedrijf investeert veel tijd in hun scholing en begeleiding. Ook chauffeurs en bewakers komen uit de omgeving. Het management voelt zich nauw betrokken bij het welzijn van de medewerkers. Men zorgt voor boten voor woon-werkverkeer. Er is een gezondheidskliniek, die gratis is voor werknemers en hun gezinnen.

Tilapia kweek testen

Het bedrijf wil zich blijven ontwikkelen. Men test de kweek van Tilapia in combinatie met garnalen. Er wordt gewerkt aan het verkrijgen van het certificaat van het Aquaculture Stewardship Council (ASC), als erkenning voor productie met respect voor mens en milieu.

Steun van Nederland

Het kweken van garnalen is nieuw in Nigeria. Het is mooi om te zien dat, mede met steun van Nederland, dit bedrijf gaat voor topkwaliteit en duurzaamheid. Het is als ‘first mover’ een voorbeeld voor heel Afrika, waar grote mogelijkheden liggen voor een verantwoorde visteelt. Met respect voor het milieu en goed voor de lokale bevolking, het bedrijfsleven en consumenten.

Marcel Vernooij
Directie Duurzame Economische Ontwikkeling, Ministerie van Buitenlandse Zaken